Koulu alkaa, muista nämä!

Hyvät naiset ja herrat. Iskät ja äiskät.

Sinne ne taas meni. Huolettomat päivät, valoisat yöt ja kesän rentous. Juuri kun vasta pillitettiin kevätjuhlan yläparvella ja laskettiin mukelot helpottuneina kesälaitumille. Yllättäen ollaan taas elokuussa ja pitää ihan oikeasti ravistella edes toinen aivopuolisko hereille, alkaa valmistella jälkikasvua uuteen kouluvuoteen ja orientoitua itsekin vähitellen arkeen.

Meikäläisestä kun on lasten myötä sukeutunut viimeisen päälle viime tipan ihminen, ajattelin kerrankin pureskella tämän koulunalku-stressin selkeäksi listaksi. Meillä lounaisrannikolla koulujen alkuun on vielä armoitettu viikko aikaa, mutta useimmat taitavat aloittaa koulumatkansa taittamisen jo tällä viikolla.

koulu alkaa 3

Tässä siis lista kuuden vuoden, kolmen lapsen ja noin kolmen tuhannen unohduksen kokemuksella.

Muista nämä:

Arkirytmiin siirtyminen

 • Ainakin meillä muksujen vuorokausirytmi löytää kesäasetuksensa aika pian kevätjuhlan jälkeen. Valvoa saa pidempään ja aamulla nukkua niin myöhään, kuin nukuttaa. Pienemmillä muutos ei ole niin radikaali, mutta teinin rytmi on jotakuinkin päälaellaan. Arkirytmiin aletaan siirtyä vähitellen pari viikkoa ennen koulun alkua. Kellon soimista aikaistetaan puoli tuntia tai vartti kerrallaan ja lopulta ollaan jo lähempänä totuutta. Kunnes tulee viimeinen ilta ennen koulun alkua, uni ei tule ja aamulla noi on kuudelta nuppi ihan turvoksissa. Mutta yritetty on ainakin.

Nimmari todistukseen

 • Tämä on heti kakkosena, koska jostain ihmeen syystä juuri todistus on se, jota aina edellisenä iltana nivuset hiessä haetaan. Kun sehän on laitettu silloin kesäkuun alussa sinne “varmaan paikkaan, jonka varmasti sit muistaa”. Parempi siis aloittaa etsinnät ajoissa.

Koulutarvikkeet

 • On myös hyvä tarkistaa hyvissä ajoin, että sellainen perusvarasto jotain koulutarviketta on jokaisella olemassa. Repun on hyvä olla ehjähkö, penaalin olemassa ja lyijykynä, kumi ja viivotinkin mukana. Koulustahan nuo taitavat saada ainakin kynän ja kumin, joten perussetillä pärjää alkuun. Kotiavainten olinpaikka on hyvä selvittää ja bussikortti etsiä ja ladata, mikäli sellaiselle tarvetta on. Jos jotain muita henkilökohtaisia kamoja on tarvetta tai tapana ottaa mukaan, kuten sisätossuja, juomamukeja, lääkkeitä tai vaikka aurinkorasvaa, nekin on hyvä tällätä reppuun ajoissa.

Kesäläksy

 • Erityisesti pienemmille koululaisille annetaan kesäksi jotain värittelyyn tai lukemiseen liittyviä kesätehtäviä. Nää on todistusten lisäksi niitä, jotka muistetaan kymmeneltä koulun alkua edeltävänä iltana. Tässä vaiheessa on ehkä hyvä käydä kurkkaamassa sinne alkukesästä asti suljettuna olleeseen reppuun ja hakea värikynät valmiiksi.

Kontaktimuovi

 • Oikeesti. Se alkaa heti ensimmäisenä päivänä. Ja sen hauskuus katoaa heti ensimmäisen ekaluokkalaisen ensimmäisen koulupäivän jälkeen. Kannattaa nääkin rullat siis hamstrata etukäteen, ettei tartte sitten arkiahdistuksen alettua lähteä jonoon hikoilemaan.

koulu alkaa

Sadekamppeet

 • Voi olla, että aurinko just nyt vielä kovin lempeästi paistelee, mutta yllättäen muutaman viikon, eli äiti-ajassa noin 1,5 tunnin kuluttua kaatosade piiskaa ikkunaan ja lehdet putoilee. Hieman kiristelee nimittäin sinä aamuna laittaa tenavia tallaamaan koulumatkaa puhki kuluneissa kangaskengissä. Kumisaappaat, sadetakki ja sateenvarjo on ihan hyvä varustetaso. Tai ees ne saappaat. Tai hupullinen takki. Teiniä tuskin kiinnostaa, joten kastukoot.

Säännöt

 • Arkeen liittyvät perussäännöt on mun kokemuksen mukaan hyvä käydä muksujen kanssa läpi ennen arkirumban alkua, oli ne teidän perheessä sitten mitkä tahansa. Ei ne välttämättä niitä silti noudata, mutta ehkä joku ajatuksen siemen nupin pohjalle jää silti itämään. Kotiintuloajat, tullaanko koulusta suoraan tekemään läksyt ja syömään välipalat ja mennään sit vasta kavereille, millaiset säännöt puhelimen käyttöön liittyy ym. Jos ei muuta, ni voit ainakin konfliktin tullen päteä, että “mehän sovittiin”.

Liikuntavarusteet

 • Ikiaikainen suosikkimme koululiikunta tempaistaan käyntiin täydellä vauhdilla saman tien ja yllättävän nopeasti ollaan taas tilanteessa, jossa taloudesta ei löydy yksiäkään oikean kokoisia kunnon lenkkareita, luistimia tai suksia. Parempi siis alkaa koluta kirppareita jo nyt ja tuuletella voittajana kerrankin jäähallivuorojen alkaessa.

Yhteystiedot

 • Koulusta, iltapäiväkerhosta, hammaslääkäristä, harrastuksista ja kavereiden vanhemmiltakin saattaa tulla viestejä ja puhelinnumeroja perinteisesti paperilla. Kokemuksesta sanoisin, että kiireessä se oikea lappu on aina miljoonapinon pohjimmaisena, joten yhteystiedot on parempi tallentaa puhelimeen heti. Niinko nyt.

Kalenteri

 • Itse olen viimeisen puolen vuoden aikana siirtynyt kokonaan sähköiseen kalenteriin, eikä kyllä mistään tulis mitään ilman sitä. Onhan se ahdistavaa lyödä tauluun kaikki koko perheen menot, mutta oikeasti ainoa järkevä tapa. Kalenteri (ja Saarioisten äidit) on arjen tärkein apuväline, hands down!

Liikennesäännöt

 • Liikennesäännöt on hyvä kerrata vanhempien muksujenkin kanssa vielä, etenkin kun sitten kevään on tullut noi Pokémon-hommatkin. Että koulumatkoilla ja liikenteessä keskitytään siihen liikenteeseen, eikä pelaamiseen. Tämä koskee myös meitä aikuisia; hiljennetään, mennään varovasti ja pidetään silmät auki.

koulu alkaa 2

Niin. Että tervetuloa arki. En nyt ihan henkeä pidätellen ole odotellut, mutta kai me tästä taas selvitään. Ei taida oikein olla vaihtoehtojakaan.

-Päivi

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

5 Replies to “Koulu alkaa, muista nämä!”

 1. Hyvä kirjoitus! Täällä on myös laitettu kolmen koululaisen tavarat huomista varten valmiiksi ja sopivasti juuri ennen iltapesuja muistin, että se hiton kontaktimuovi jäi kauppareissulla ostamatta. Hyviä viimeisiä lomapäiviä teidän koululaisille. Tänä vuonna koulut alkavat tosi eri aikaan pitkin Suomen maata.

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Kiitos ja turvallista koulutietä teillekin! Koulut tuntuvat alkavan tosi eri aikaan, vissiin sitten syysloman pituus vaihtelee rajusti ympäri maata. Meillä se on vaan kaksipäiväinen pätkä. Itse alkaisin olla jo valmis laskemaan muksut kouluun, jotenkin aika pitkä kesä on ollut… 😉

 2. Kiitos!! Lapsen reppu oli pakattu (tänään iltasella) mutta todistus olisi unohtunut ilman tätä. Nyt sain bojot siitäkin. 🙂 <3

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Jes! Täydet mutsipisteet koulun alkuun. 😀 Mahtavaa, että listasta oli apua. 🙂

 3. “Kunnon äiti” kerää lisäpisteet pakkaamalla lapsensa reppuun jo heti ensimmäisenä koulupäivänä rullan kouluklassikkoa eli pulpettipaperia ?
  Kiitos listauksesta!
  Bussikortit täytyykin taas käydä lunastamassa ja lataamassa.

Vastaa