Kunnallista päivähoitoa 190 €/tunti. Maistuisko?

Mulla ei ole tapana kirjoittaa yhteiskunnallisista asioista, politiikasta tai muustakaan lähtökohtaisesti haukotuttavasta, mutta sitten kun tarpeeksi nyppäsee, tämä on mitä oivin paikka jakaa ärsytys mahdollisimman laajalle.

Kyseessä on, jokaisen lapsiperheen kuukausittainen suosikkimeno; päivähoitomaksut. Maksuista väännetään, niitä lasketaan, niitä nostetaan. Satkun palkankorotuksen ilmoittamisen unohtaminen kostautuu vuoden kuluttua, kun käteen lätkäistään taannehtiva lasku. Huppatikeikkaa ja useampi satku kaivellaan taas säästöpossun pohjalta ylimääräistä maksua varten.

Yrittäjänä maksoin aina koko vuoden jokaisena kuukautena päivähoitomaksua arvioidun tulon mukaan, vaikka sitten todelliset tulot olisivat olleet kuukausitasolla 0-200 euroa. Takaisinpäin ei taannehtivasti euroja kuulunut.

Maksan päivähoidosta kyllä mielelläni, lapseni ovat saaneet lähes poikkeuksetta hyvää hoitoa ja päiväkodissa itsessään ollaan aina oltu joustavia ja kannustavia, vaikka mutsilla on välillä pää jossain ihan muualla, kun tarhan ovella käy pyörähtämässä. Ollaan myös saatu joustoa maksuaikatauluissa, jos tarvetta on ollut. Ja kuten äskeinen kk-palkkalaskelmani osoittanee, yrittäjäaikana tarvetta todella oli.

hiekkis-002

 

Päivähoitomaksuhistoriamme mielenkiintoisin tapaus sattui kuitenkin männäviikolla, kun kurkkasin verkkopankkiin. Huomasin kaupungilta tulleen laskun ja kummastelin summaa, joka oli yli 80 euroa enemmän, kuin normaalisti. Avasin tietysti laskun tiedot hämmentyneenä ja siellähän se seisoi, selvällä suomella: ”Viiden tunnin hoitoaika ylittyi 13.3. Koko kuukaudelta enimmäismaksu.” No sillä lailla.

Lapsemme on siis elokuusta saakka ollut hoitopaikassa tällä viiden tunnin päivittäisellä sopimuksella, koska osan päivästä hän käy esikoulua, joka on maksuton. Kertaakaan tämän kahdeksan kuukauden aikana ei ole myöhästymisiä sattunut, vaan lapsi on haettu ajallaan ja jos meillä vanhemmilla on ollut tiukkaa, ollaan saatu isovanhempi hakemaan. Nyt kuitenkin, yhtenä päivänä, jolloin olimme joutuneet molemmat lähtemään työmaalle aiemmin, emmekä olleet kumpikaan tajunneet kysyä sukulaista lasta tarhasta hakemaan, hoitoaika oli ylittynyt. 25 minuutilla.

Väärinhän me toimittiin. Kyseessä oli täysin oma moka, kun ei tajuttu aikaa tuolloin tarkemmin laskea. Mutta kuten kaikille ihmisille joskus, vanhemmillekin sattuu virheitä. Ja se on ihan inhimillistä.

Mitään inhimillistä ei sen sijaan ole laskutuspolitiikassa. Säälittäville, päivähoitoa julmasti hyväksikäyttäville ja unohteleville vanhemmille isketään tuosta yhtenä päivänä sattuneesta alle puolen tunnin erehdyksestä yli 80 euron lasku. Kiitoksia ja tervetuloa lapsiystävälliseen Uuteenkaupunkiin.

Tiedustellessamme, voiko lasku todella pitää paikkansa, meille vastattiin että ”johonkinhan se raja on vedettävä”. Tiedoksi vain muillekin, että raja menee yhdessä kerrassa ja 25 minuutissa.

Minä maksaisin mielelläni hoitoajan ylityksestä, jos summa olisi missään suhteessa rikkeen suuruuteen. Ihan peruskoulumatikallakin voisi laskea kunkin lapsen hoidosta tuntihinnan ja tällaisessa tapauksessa lätkäistä sellaisen normilaskun päälle. Vielä olisi tilaa vaikka nimelliselle ”myöhästymismaksullekin”. Vitonen tai kymppi unohduksesta kirpaisisi vähemmän, mutta tarpeeksi, jotta muistaisi olla hoitoajoissa tarkempi.

Hämmästellessäni asiaa Facebookissa, huomasin useampien saman kunnan vanhempien joutuneen tilille yksittäisestä kertalaakista. Muualla asuvat pyörittelivät silmiään ja hämmästelivät systeemin joustamattomuutta. Toisaalla kuulemma esim. toimitaan siten, että toistuvissa hoitoajan ylityksissä keskustellaan vanhempien kanssa, josko aikaa olisi syytä pidentää. Lähemmäs satkun sakoista ei ollut puhetta.

hiekkis-006

 

On kyllä mainiota, että kaupungin päivähoidossa on jo useamman vuoden ajan toiminut tällainen kellokorttisysteemi. Ei siksi, että laskuttaa voitaisi palveluista toteutuneen käytön mukaan, vaan jotta päivähoitosysteemiä törkeästi huiputtavat vanhemmat saadaan edesvastuuseen. Toisin päinhän ei hyvityksiä kyllä lasketa. Vaikka hakisit tenavan puoli tuntia ”liian” aikaisin, nämä puolet tunnit eivät mihinkään päivähoitoaikapankkiin mene odottamaan sitä kertaa, kun tarvittaisiinkin puoli tuntia lisää aikaa. Ei toki, sehän olisi aivan liian tasapuolinen ja fiksu systeemi toteutettavaksi.

Vaikka tokihan persaukinen kunta ottaa rahansa juuri sieltä, mistä ne irtoaa. Vaikka sitten lapsiperheiden maitokassasta.

-Päivi-

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

21 Replies to “Kunnallista päivähoitoa 190 €/tunti. Maistuisko?”

 1. Voi kilinv***u mä sanon! Tää on niin tän kaupungin touhua! Tuolla mörnen mäessä ei kyllä mikään, EI MIKÄÄN toimi, niinku oikeesti.

  1. Me ollaan saatu kyllä pääosin hyvää palvelua sieltä ja päivähoidonkin osalta. Mutta tämä kyllä nyt korjas koko pankin. Ja kun vieläpä näitä muutaman minuutin ylityksiä kuulee nyt muiltakin. Ja ihan sama lopputulos. Käsittämätöntä!

 2. Hillevi Wallin says: Vastaa

  Onko edes luvanvaraista tuo laskutustyyli! Empä usko!

  1. Kai se sitten on, kun niin voidaan tehdä…

 3. Yksityinen kunniaan says: Vastaa

  Sateenkaari Kodon Tiitiäisessä saa loistavaa hoitoa ja joustoa löytyy puolin ja toisin!

  1. Aivan varmasti! Ja loistavaa hoitoa mekin ollaan saatu ihan kunnalliselta puolelta. Ja tietenkin yksityinen on oikeesti hyvä vaihtoehto. Mutta aina on kuitenkin myös kunnallisen palvelun käyttäjiä. Ja tämä systeemi on kaikille yhtä huono.

 4. Toisella paikkakunnalla tällainen kokemus, että yh:na ja 100 km suuntaansa työmatkaa ajavana menee hoitopäivästä tuplamaksu, kun ylittää 10h. Ei näitä tietenkään haluaisi ollenkaan muistakaan syistä kun maksujen vuoksi, mutta jokainen ymmärtää että jos olet töissä 8h ja ajat siihen 100 km eli sakon uhalla tunti suuntaansa ei riitä, niin otetaan kahden päivän maksu. Kyseessä vuoropäiväkoti, jossa lapsia joskus pidetään kaksi vuoroa putkeen oikeasti eli esim yövuoron ajan ja sen päälle sallitun nukkumisajan. Palvelu päiväkodissa on hyvää kaikin puolin, mutta laskutuksen säännöistä päättäneet ovat ajaneet tilanteen joidenkin kohdalta aika piukaksi. Onneksi on olemassa kuukausittainen maksimikattosumma, se sentään sitten pelastaa siinä mielessä, ettei maksu ole kuukausitasolla tupla!

  1. Kyllä kuulostaa hurjalta tuokin. Ja juurikin tuo ymmärtämättömyys, että saman tien vaan tuplamaksut kehiin, ei mitään inhimillisiä välimalleja. Kyllä sylettää!

 5. Minuuttien laskemista on tämä eskarin ja puolipäivähoidon yhdistelmä. Aamulla viimetingassa, ettei ihan myöhästy töistä ja iltapäivällä ei ole yhtään varaa joustaa työajassa vaan sata lasissa hakemaan lasta.
  Tuntiveloitus olisi reilu systeemi, maksat siitä minkä käytät.

  1. Jep, tuotahan se juuri on. Käyttöön perustuva maksu olisi reiluin mahdollinen systeemi. Tuolloin jokainen maksaa juuri siitä määrästä palvelua, kun on käyttänyt.

 6. Ymmärrän myös päivähoidon tarjoajaa. Johonkin on raja vedettävä. Ja yhteiskunta jo tukee päivähoitoa runsain mitoin. Korkein maksu n. 300e ja päivähoidon todelliset kulut vähintään kymppitonni vuodessa per lapsi.

  Ei silti, joustoakin voisi olla. Täällä voisvat joustaa siinä, että perhepäivähoidossa oleva lapsi saisi mennä hoitoon mummolleen joka on perhepäivähoitaja. Olisi sitä lapsilähtöisyyttä. Ei joustoa.

  1. Jos äidit halutaan jatkamaan työuriansa, vaihtoehtoja on aika vähän.
   Mä ymmärrän myös tosi hyvin sen, että raja on vedettävä. Ja tottakai olen valmis käyttämästäni palvelusta maksamaan. Mutta ei tämä maksuperuste ole silti missään suhteessa mihinkään. Lähtökohtaisesti kun varmaan lapsiperheet venyttävät senttiä jo valmiiksi. Niin tuollainen esim. 80 euron rankku vie aika monta purkkia maitoa ja jauhelihapakettia perheen arjesta.

 7. Moiks! Kurja juttu. Musta tuntuu, että mulla olisi aina sun postauksiin jotain omakohtaista kommentoitavaa, heh. Perus lapsiperhe säät..elämää. Niin myös nyt. Me muutettiin muutama vuosi sitten uudelle paikkakunnalle ja päivähoitosysteemin joustamattomuus tuli heti ilmi. Enpä olisi uskonut että Helsinkiläisessä lähiössä toimitaan paljon inhimillisemmin ja asiakaslähtöisemmin kuin täällä ”idyllisessä pikkukaupungissa”. Lapsi on osa-aikahoidossa ja vapaapäivien merkkaus ja muistaminen on jokaviikkoinen riesa. Ne tulee tietysti toimittaa viim. edeltävänä maanantaina tietyllä kellonlyömällä. Kahden 3 vuorotyötä tekevän aikuisen ajatukset (ja ne hemmetin päivät ja vuorokauden ajat) tuntuu vaan joskus olevan vähän sekaisin ja maanantait koittaa aina niin äkkiä.. Olen kerran täysimääräisen laskun kolahtaessa luukusta soittanut pk-johtajalle ja sitten siinä väsymyksessä ja harmituksessa parahtanut itkuun kun tuntunut niin epäreilulta. ”Kaikkeni yritän jne. ” Nyt männä viikolla sain puhelun, että vauvan syntyessä kesällä mun tulisi ottaa 4-vuotias pois hoidosta. Että näin on kaupungin tapa. Sanoin että poika on kotona koko kesän, mutta palaa osa-aikaiseen hoitoon (N. 22/h. viikossa) syksyllä. Vilpittömästi uskon sen olevan meidän perheelle paras ratkaisu. Pystyn olemaan vaan n. vuoden kotona jonka jälkeen osa-aikaista hoitoa tarvitsee myös pienin. Isomman jäädessä alueen ainoaan sisarusryhmään mulla on edes pieni tsäänssi saada ne samaan paikkaan hoitoon. No menin vähän ohi aiheesta..mutta samojen juttujen kanssa painitaan täälläkin! Tsemppistä Päivi!

  1. Voih, totahan se just on. Mä ymmärrän, että systeemin toiminnan kannalta pitää olla tietyt pelisäännöt ja niiden mukaan pitäisi kaikkien toimia. Mutta onhan tämä pikkulapsiarki niin hektistä ja pimeetä, että ei kertakaikkiaan MUISTA kaikkea. Ei millään. Ja aina on huono omatunto johonkin suuntaan.
   Meillä jatkoi 5-vuotias kolmena päivän viikossa päiväkodissa, kun pienin syntyi. Olin vauvan ja 2-veen kanssa kotona, mutta pidin parempana, että isoin saa käydä edes toisinaan tuttujen kavereiden kanssa kodin ulkopuolella. Oli oikea ratkaisu! Tsemppiä sinnekin!

 8. Äääh! :/ Jännällä odotan, kun kesäkuulla poika menee hoitoon, millaisia ”sääntöjä” siellä on.

  1. Toivottavasti vaan hyviä. 🙂

 9. Elsa-Aalia says: Vastaa

  Eihän tähän uskalla sanoa mitään. Tämä päiväkodin opekaan! Meilläkin on vielä päiväkoti-ikäinen, mutta meilläpäin ei ole tälläistä kellokorttia eikä puolipäiväjuttua..

  1. Kyllä uskaltaa! 🙂 Päiväkodin opet ei ole näihin säädöksiin millään tavoin syyllisiä. Me ei olla esim. päiväkodissa puhuttu asiasta sanallakaan. Kyllä nämä päätetään ymmärtääkseni tuolla kuntatasolla.
   Kellokortti olisi oikein toimiva systeemi kerätä reaaliaikaista tietoa siitä, kuinka paljon lapsi oikeasti on hoidossa. Ja maksaa sen mukaan. Mut ei vielä ainakaan meillä täällä…

 10. Kaikki komennot ja säädökset tulee ylemmältä taholta. Siihen ei voi vaikuttaa työntekijät. On kurjaa kun ei voi joustaa jos vähän myöhästyy hakemisesta. Mutta niin se on… Mun mielestä paras ratkasu olis se että laskutus tapahtuis kellokortin tietojen mukaan. En tiiä onko missään kunnassa tälläistä systeemia ja kuinka paljon se vielä nostaisi maksuja… t. lh-päiväkodista.

 11. Voi ei!Mä hain viime viikolla tytön vartin myöhässä sieltä!Taitaa tulla sitte isompi lasku seuraavaks :((

 12. Voihan siinä työntekijät sen verran vaikuttaa, etteivät merkkaa sitä muutaman minuutin myöhästymistä ylös… Vai joutuuko siitä vankilaan, jos jää kiinni??

Vastaa