Ostettua, itse tehtyä, pakastealtaasta poimittua – vinkkejä rippijuhlien ja ylppäreiden tarjoilupöytään

Huomasin jouluvapailla (vaikka laiskottelin, enkä blogiin mitään kirjoitellutkaan), että viime kesän rippijuhlia koskevat postaukset nousivat ajoittain tuonne luetuimpien joukkoon. Mikä on ihan loogista, koska hiihtoloman aikaan on (ainakin näillä seuduilla) jo seuraavat konfirmaatiot ja siitähän se juhlakausi sitten vähitellen alkaa.

Samaan aikaan muistin, että olin luvannut kirjoittaa erikseen jutun myös meidän juhlien tarjoiluista ja muista järjestelyistä vinkiksi kaikille ensi kevään ja kesän juhlia suunnitteleville, mutta tapani mukaan unohtanut koko jutun. Joten päätin nyt kaivautua muistini syövereihin ja tuohon ihanaan juhlapäivään vielä kerran ja rustata muutaman sanan meidän juhlien tarjoiluista. Samat vinkit toimii varmaan mainiosti myös ylppäreitä ja muita juhlia järjestäessä.

Aiemmat rippijuhlia koskevat postaukset löytyvät täältä.

Kuten jo edellisessä vinkkipostauksessani mainitsinkin, vaihtoehtoja juhlien sapuskapuoleen on monia. Joku tykkää keittää juhlien kunniaksi perinteiset kakkukahvit, toinen tarjoaa runsaan buffet-pöydän lämpimine ruokineen, joissain juhlissa lämpiää soppakattila. Vaivaton, mutta todennäköisesti jonkin verran enemmän lompakolle käyvä tapa on ulkoistaa juhlat kokonaan – varata juhlatila ja tilata tarjoilut pitopalvelusta tai juhlia ravintolan kabinetissa.

Meillä juhlat vietettiin kotona ja kun sääkin sattui sallimaan, oltiin suurin osa ajasta ulkona uudella terassilla. Sateeseenkin oltiin varauduttu ja laskettu, että tuolit sisällä ja kuistilla riittävät, mikäli pihalle ei pääsisi.

Tarjolle halusin jotain täyttävää ja monipuolista, mutta pottujen keittelystä en innostunut. Keitotkaan ei varsinaisesti kuulu bravuureihin, vaikka ihanan helppo ja sopivan täyttävä vaihtoehto olisivatkin, joten sillekään linjalle ei haluttu lähteä.

Päädyttiin kokoamaan erilaisista suolaisista tarjottavista runsas, mutta keveähkö buffet-pöytä, josta jokainen saisi varmasti vatsansa täyteen, vaikka varsinaista lämmintä ruokaa ei tarjolla olisikaan.

Vaikka ihan pidän leipomisesta ja juhlien valmistelusta, niin innokas en sentään ole, että koko tarjontaa olisin valmistanut itse. (ja näin 36-vuotiaana ymmärsin lopulta myös, että yhtä vähän mulla sinne taivaaseen on asiaa, pyörittelin ne lihapullat sitten itse tai ostin valmiina)

Meidän juhlapöydässä näytti tältä (resepteistä linkit):

Rippijuhlien buffet-pöytä

Kana-caesarsalaatti
Fetasalaatti
Juusto-punasipulipiirakka (kasvis)
Kinkkupiirakka
Lihapullat
Savulohta
Cocktail-piirakat ja munavoi
Saaristolais-skagen
Ruissipsejä porotäytteellä
Patonkia ja tuorejuustolevitettä

Rippinuoren omasta toiveesta tarjolla oli caesarsalaattia, fetasalaattia, savulohta, lihapullia ja patonkia, suolaiset piirakat, skagenit ja ruissipsit minä lisäsin pöytään tuomaan variaatiota. Kaupungin ehdottomasti parasta caesaria valmistaa vanha työpaikkani Uudenkaupungin Golfravintola, joten tilasimme salaatin sieltä. Samaan syssyyn tilattiin samasta paikasta lihapullat ja vuokrattiin myös astiat. Suunnittelin alkuun koluavani omani ja sukulaisten kaapit astioiden toivossa, mutta näin homma vain sujui huomattavasti helpommin.

Astioihin kuului kaikki ruokalautasista kahviastiastoon, kaikki aterimet, ottimet ja myös tarjoilukulhot. Astiat käytiin nappaamassa mukaan edellispäivänä, joten saatiin katettua pöytä hyvissä ajoin. Tilatut ruoat tarjoiluastioissaan meille toimitettiin ravintolan puolesta sitten juhlapäivänä kotiin sisälle asti, ja olisi laitettu vielä tarjollekin.

Savulohi tilattiin paikallisesta kalakaupasta ja noudettiin edellispäivänä, patongit varattiin puolestaan ihan marketin paistopisteelle ja pinkaistiin hakemaan heti kirkon jälkeen juhlapäivänä. Kätevintä olisi ollut ehkä tilata leipä tuolta ravintolasta, jolloin sen olisi saanut tuoreena, mutta vähän jäädyin tuon leipähomman kanssa ja jätin sen aika myöhäiseksi. Mutta hyvin homma pelitti noinkin.

Cocktail-piirakat oli ihan kaupan pakastealtaan tuotoksia ja ne paistettiin juhlapäivän aamuna, munavoin valmisti mun äiti. Sipuli- ja kinkkupiirakat tein itse kahtena edellisenä päivänä valmiiksi kylmään, skagenin ja porotäytteen sekoitin valmiiksi vielä juhla-aamuna, samoin kuin fetasalaatin. Salaatti oli simppeleistä simppelein: salaattipohjassa eri salaatit, kaverina kurkku, tomaatti ja feta. Kevätsipulit ja oliivit laitoin tarjolle erikseen.

Kaikki nuo tarjoiluissa tarvittavat kasvikset hain edellisenä torstaina reko-jaosta, samoin kuin tuoreen saaristolaisleivän ja kananmunat.

Jälkkäribuffet

Täytekakku
Marenkikakku
Mutakakku
Kuppikakut
Macarons
Mansikoita
Vaahtokarkkeja

Kahvia, teetä, limpparia

Kahvipöydän kuningatar oli eittämättä palkitulta paikalliselta kakuntekijältä tilattu fantasiakakku, joka toisti rippijuhlien kutsuissakin jo nähtyä kukkaisteemaa ja sävymaailmaa. Kakku oli todella kaunis ja maistui ihanalta, mutta sitä olisi riittänyt pienempikin määrä. Tilattuna oli siis kaksi kakkua, molemmille kattauksille omansa. Näin jälkiviisaana toiseen “kaverikattaukseen” olisi riittänyt yksikerroksinen pienempi kakku.

Jonkinlaisesta kakkubuffetista olin haaveillut, joten täytin paikallisista herkkumarengeista lisäksi marenkikakkuja ja vielä edellisiltana tein pari mutakakkua, vähän kuin varalle. Että jos sitten loppuu kesken.

No ei loppunut. Ja lopulta mutakakut syötettiinkin seuraavien päivien aikana pihalla majaileville teineille (oli siis ihan tuttuja, että ei mitään random-teinejä siinä majaillut) ja naapurin papalle.

Kuppikakut tehtailin edellispäivänä jo valmiiksi ja macaronsin ostettiin Lidlin pakastealtaasta valmiina. Oli sekä nättejä että hyviä, voin suositella! Tuoreet mansikat tilasin tutulta torikauppiaalta ja vaahtokarkkeja oli vielä lasten (ja miksei vanhempienkin) iloksi.

Kukat, liinat, astiat

Itse tarjoilujen lisäksi mietittävänä on kodin tai juhlatilan mahdollinen muu koristelu, nuo jo yllämainitut astiat, tarjoiluastiat ja ottimet, pöytäliinat, servetit ja maljakot. Onko taloudessa tarpeeksi kahvinkeittimiä, käytetäänkö pumpputermaria, vai tarjoileeko joku kahvit ja teet? Entä kuka häärää keittiössä?

Astioiden vuokraamisesta kerroinkin jo yllä, ja jos vain finanssipuoli sen sallii, suosittelen lämpimästi. Myös liinat (jopa kokonaista kaksi kappaletta) vuokrasin läheisestä pesulasta. Kukkaisteemaan sopivat servetit löysin ihan lähimarketista ja maljakoita oli omissa ja äidin kaapeissa riittämiin.

Vaikka odotettavissa oli juhlakalulle reilusti kukkia, halusin kuitenkin tilata myös olohuoneen pöydälle ja ruokapöytään juhlien väritykseen sopivat kimput. Punaisia neilikoita ripottelin myös yksittäin terassille ja muille pöydille tuomaan yhtenäistä tunnelmaa.

Jos en vielä edellisessä rippi-aiheisessa postauksessa hehkuttanut tarpeeksi, jatketaan vielä. Nimittäin tuo keittiöapu! En enää järjestä yksiäkään juhlia niin, että tuskailisin köökissä itse, vaan otan aina jonkun “ulkopuolisen” hoitamaan ne hommat. Meillä hommaan löytyi ihana tuttava, joka hoiti tehtävän upeasti, tyylikkäästi ja viimeisen päälle. Hänellä oli vieläpä lainattavaksi pergolaattori, joten kahviakin saatiin keitettyä koko satsi kerralla.

Kuten jo aiemmin varmaan väläyttelinkin, juhlat oli meillä jaettu kahteen kattaukseen: ensimmäisessä suku ja kummit ja toisessa ystävät. Tarjoilupuolesta ja keittiöhommista vastannut ihminen hoiti ensimmäisen vierassatsin kokonaan ja laittoi vielä toiselle porukalle kaiken tarjolle valmiiksi, joten meille jäi enää suolaisten herkkujen vaihto makeisiin ja loppusiivous itselle. Loistava ratkaisu!

Ja hinta tälle kaikelle oli?

Ehdottomasti kallein yksittäinen rahasyöppö olivat nuo fantasiakakut, eli jo ne karsimalla budjettia saa huomattavasti alaspäin. Haluttiin kuitenkin tarjota rippinuorelle jotain spesiaalia, ja kun rahat sitä varten oli valmiiksi säästössä, summa ei tuntunut niin pahalta.

Osittain summat on kaivettu ihan muistin varasta, mutta suunnilleen kokonaisuudessaan rahaa meni n. 45 vieraan juhliin näin:

Ravintola 238 €
(lihapullat, salaatti, vuokra-astiat toimituksineen)

Fantasiakakut 2 kpl 220 €

Savulohi n. 85 €

Muut ruokatarvikkeet n. 300 €

Kukat ja koristeet n. 100 €

Liinavuokra 15 €

Eli pyöreästi tonnin verran meni syömiseen, juomiseen ja koristeluihin. Aika pitkälti sen verran kuin olin niihin budjetoinutkin.

Siinähän sitä asiaa oli! Jos jotain teidän mielestä olennaista jäi kertomatta tai jotain kysyttävää tulee mieleen, kommenttiboksi on avoinna ja Instagramin yksäriviestienkin kautta saa nopeasti kiinni.

Ja tosiaan, edellisen vinkkipostauksen rippijuhlista löydät TÄÄLTÄ ja heti juhlien jälkeen tehdyn reseptipostauksen TÄÄLTÄ.

Sitten ei muuta kuin ihania juhlia järjestämään!

-Päivi

*kaikki kuvat Ella Jalava

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

2 Replies to “Ostettua, itse tehtyä, pakastealtaasta poimittua – vinkkejä rippijuhlien ja ylppäreiden tarjoilupöytään”

  1. Päkkänä says: Vastaa

    Voi jehna! Nytkö sä sit kerroit ettei lihapullilla ole yläkertaan asiaa. Mä kun niitä pyörittelin lähemmäs 500 yo juhliin viime keväänä ? Mut hei, aika nätiltä ja pätevältä näytti teidän juhlapöytä!

    1. nakitjamutsi says: Vastaa

      Hei, sää voit ihan hyvin päästä! 500 on jo aika kova määrä ja sullahan voi olla paremmat suhteet yläkertaan noin muutenkin ku meitsillä. 😀

Vastaa