Se täydellinen aamuhetki


Yhteistyössä Vaasan

rakastan sunnuntaiaamuja. Rakastan vastakeitetyn kahvin tuoksua, painotuoretta sanomalehteä ja hiljalleen heräilevää taloa. Tämä kolmen koululaisen, yhden freelancerin ja yhden vakiotyöläisen arki kun on muuten aikamoista sekametelisoppaa, pyrin ainakin tämän yhden viikottaisen aamuhetken pyhittämään itselleni. Kun pääsin mukaan Indiedaysin, Blogiringin ja Vaasanin yhteistyökampanjaan, pohdiskelin millaisia elementtejä tuohon mun viikottaiseen rauhoittavaan aamuhetkeeni kuuluu.

ruispalatohutherkku4

ruispalatohutherkku

Arkisin aamiainen tulee helposti skipattua. Kahvia hörppään aina mukin tai kaksi, mutta vaikka usein aloittelen työntekoa kotosalla, aamiaista tulee turhan harvoin tehtyä. Onko sitten olevinaan niin kova kiire töiden pariin, vai mikä, tiedä häntä. Mutta viikonloppuisin otan vahingon kyllä takaisin korkojen kera. Jos aamujeni vakiovarusteisiin kuuluukin kahvi, niin kyllä siihen kuuluu myös leipä. En voisi koskaan vaihtaa viikonloppuaamiaisteni pieteetillä rakennettuja voileipiä smoothieen tai puuroon. Tahdon kunnolla pureskeltavaa, tarkoin kuhunkin hetkeen sopivilla herkuilla päällystetyn voileivän.

Eilen aamulla rakentelin aamiaisleipäni uusista Vaasan Ruispalat Ohut Herkuista. Pidän ruisleivästä valtavasti, mutta mitä tahansa ruisleipää en suostu syömään. Jälkiuunityyppinen hapan ja kova leipä ei ole makuuni lainkaan, vaan haluan leivältä sopivan sitkasta purutuntumaa ja samalla tietynlaista pehmeyttä.

ruispalatohutherkku5

ruispalatohutherkku2

ruispalatohutherkku6

Leipieni täytteiden suhteen olen tarkka, mutta moniruokainen. Jos saan ajatuksen tietystä leivästä sunnuntaikahvini ja -lehteni kanssa, ei muunlainen siihen hetkeen kelpaa. Vetelen yhtä hyvällä halulla paahdetun ruisleivän päälle maksamakkaraa, kermajuustoa ja suolakurkkua kuin vaikkapa eilisaamun kaltaista kasvisleipää, jonka koostin avokadosta, tomaatista ja basilikasta. Tuiskaus suolaa ja pippuria ja nautinto on valmis.

Joskus haluan leivälleni mausteista chorizoa, vahvaa emmentalia ja paprikaa, kesällä kulutin kilokaupalla mozzarellapalloja ruisleipieni päälle kirsikkatomaattien kanssa. Tuorejuustoa, salaatinlehtiä, hyvää suolalihaa ja kurkkua. Toisinaan ruisleipä on parhaimmillaan suoraan paahtimesta, päällään ainoastaan sipaisu voita ja pala hyvää juustoa.

ruispalatohutherkku9

Täydellinen aamiaishetki kestää monta, venyvän rauhallista, arjesta irtaantuvaa tuntia. Uppoutuminen uunituoreeseen sanomalehteen, höyryävä tuore kupillinen kahvia ja kaksi palaa täydellisesti päällystettyjä ruisleipiä. Parhaassa tapauksessa aamuhetki venähtää niin pitkäksi, että jokainen lapsi käväisee pöydän ääressä nauttimassa oman aamiaisensa ja kahvinkeittimen aikakatkaisu ehtii toimia ennen viimeistä mokkamukillista. Jolloin voi vielä hyvällä omallatunnolla keittää pari lisäkupillista ja repäistä yhden lisäpalan leipää.

Niin hassulta kuin se ehkä kuulostaakin, tämä sunnuntaiaamujen parituntinen pitää mut jollain tavoin järjissäni arkikaaoksen keskellä. Kun kuusi päivää viikossa sitä juoksee ympyrää kuin koira häntänsä perässä, sunnuntaiaamuisin rauhoitun olemaan vain itseni kanssa.

ruispalatohutherkku8

ruispalatohutherkku3

Miten uudet Vaasan Ruispala Ohut Herkku -leivät sitten istuivat tähän mun tarkoin suunniteltuun aamiaiskuviooni? Varsin hyvin. Kieltämättä alkuun hämmästelin leivän oikeasti ohutta ulkomuotoa, mutta maku oli todella hyvä. Leivässä oli juuri se sopiva sitkeys ja maku oli tuttu ja turvallinen Ruispalojen maku. Ja muistatteko, kun olen sata kertaa peräänkuuluttanut niitä urheilevien lasten välipaloja ja näppäriä pikkueväitä treenipäiville? Ohut Herkku on juuri sellainen. Tarpeeksi rukiinen antamaan energiaa, mutta myös juuri sopivan kokoinen pieni eväsleipä treenien välissä haukattavaksi. Leivän tarkemmat speksit voit kurkata täältä.

Ja yksi hirmuisen positiivinen lisäpointti, muuten. Vaasan ilmoitti pari viikkoa sitten siirtyvänsä käyttämään kokonaan kotimaista ruista. Ruispala-pussiin on siis entistä mukavampi tarttua kohta, kun siinä komeilee myös Joutsenlippu.

Ryöstättekö te arjesta tällaisia ikiomia hetkiä? Mitä teidän hetkiinne kuuluu?

-Päivi

Yhteistyössä Vaasan

blogirinkixindiedays

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

4 Replies to “Se täydellinen aamuhetki”

 1. Päkkänä says: Vastaa

  Halleluja! Pannullinen kahvia, ruisleipää paahtimesta ja hesari. Niistä on ihanat viikonloppuaamut tehty <3

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Ou jes, just nää! Takana luonnollisesti hyvin nukuttu yö ja ainakin pari tuntia aikaa rauhassa hesaroida ja hörpätä kahvit ja leivät. Oijoi. <3

 2. Oma ryöstetty arjen hetki on jossain harrastuskuljetusten välissä. Kun on jo kaupungissa, lapset harrastuksiin jaettuna ja huomaa seuraavaan kuljetukseen olevan vielä tunnin verran aikaa. Silloin, kun voi ihan itse valita, mihin “turhaan” kauppaan menee hetkeksi vain maleksimaan.
  Liian usein nuokin harrastusvälit tulee buukattu täyteen pakollisia menoja ja hoidettavia asioita postista apteekkiin, mutta joskus, oi joskus…

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Oijoi, joo! Tollaset hetket on todellakin kultaakin kalliimpia. Kun kukaan ei nyi hihasta tai halua mitään.

Vastaa