Arjen paras jauheliha


Kaupallisessa yhteistyössä Atria

Mä luulen, että meidän perhe on kulutustottumuksiltaan aika keskivertoporukka. Lapsia on toki kolme, eli jotakuinkin 1,16 enemmän kuin perheissä keskimäärin, mutta uskoisin, että jos maakunnissa asuvien 2-3 lapsisten perheiden kulutusta lähdettäisiin tutkimaan, osuttaisiin sinne keskiarvojen tietämille.

Meillä syödään pääasiassa perinteistä perusruokaa, hyvin samankaltaista kuin meidän molempien lapsuudenkodeissakin aikanaan. Kastikkeita, keittoja ja laatikoita. Perunan tilalle keitetään nykyisin useimmiten pastaa tai riisiä, mutta yksi ruokatuote on niin meidän kuin satojen tuhansien muidenkin suomalaiskotien ruokapöydän peruspilari. Nimittäin jauheliha. Niin monta kertaa olen eri yhteyksissä kiteyttänyt ruuhkavuoteni jauhelihahyllyn äärellä seisomiseen, että oli ehkä jo aikakin tehdä yhteistyö tämän arjen pelastajan tiimoilta. Tämä postaus onkin siis toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Atrian kanssa.

Atria jauheliha 1

Kun muistelen omaa lapsuuttani ja nuoruuttani, monien lempiruokieni pääraaka-aine oli juuri jauheliha. Lasagne oli erikoisherkkuani, spagetti ja jauhelihakastike ja makaronilaatikko samoin. Eikä toisaalta ihme, että meilläkin tehtiin paljon jauheliharuokia, ajoittuihan jauhelihan teollisen valmistuksen aloittaminen vuoteen 1992, jolloin olin 10-vuotias. Uskoisin, että jo tuolloin uutuudenviehätyksen lisäksi perheissä huomattiin jauheliharuokien valmistamisen helppous ja nopeus. Hyvin samanlaisista syistä meilläkin syödään paljon jauhelihaa. Lisäksi kasvuikäisille, paljon urheileville lapsille jauheliharuoat uppoavat ja antavat energiaa harrastaa ja proteiinia kasvun tueksi. Suomessa jopa puolet lihakaupasta on nimenomaan jauhelihaa, joten ihan tosissaan kuluttajien suosikkituotteesta on kysymys.

Vaikka itse jauhelihatuote on vuosien varrella kehittynyt ja nyt tuolla ruuhkavuosiäidin lempihyllyllä on valittavana erilaisia lihoja käyttötarkoituksen mukaan, jauhelihapakkaus ei ole 25 vuoden aikana muuttunut mihinkään, vaan melkeinpä tuottajasta riippumatta lihat on pakattu energiajätteeksi kierrätettäviin muovilaatikoihin. Vaikka en itseäni miksikään valveutuneimmaksi kierrättäjäksi luokittelisikaan, pakko sanoa, että perheen muovijätteen määrä kokonaisuudessaan kylmii. Kun muutimme omakotitaloon seitsemän vuotta sitten, hommasimme alkuun nelilokeroisen kierrätysroskiksen, johon sai lajiteltua sekajätteen lisäksi erikseen paperit, kovat muovit ja metallin. Tuo muoviastia oli kuitenkin niin pieni, että se täyttyi tämän kokoisen perheen purnukoista hetkessä, eikä vaihtoväliä ainakaan tuolloin saanut lyhyemmäksi, joten luovuimme siitä. Myönnän, että tämän jälkeen olen häpeäkseni survonut jauhelihapaketit ja pesuainetonkat sekajätteeseen.

Atria jauheliha 2

atria jauheliha 3

atria jauheliha 4

Mutta nytpä Atria tempaisee ja keventää valkoisen, keski-ikää lähestyvän perheenäidin omaatuntoa uudistamalla perinteisen jauhelihan pakettia niin, että se ei pelkästään vie 50 % vähemmän pakkausmateriaalia, vaan myös paljon vähemmän tilaa ostoskassissa, jääkaapissa ja myös roskiksessa. Jauheliha on siis nyt tyhjiöpakattu paljon pienempään muotoon, eikä pakkaus sisällä suojakaasua, väriaineita tai muutakaan ylimääräistä. Ihan vaan jauhelihaa! Ja jos mietitään, että pelkästään Suomessa jauhelihaa myydään vuositasolla 41 miljoonaa kiloa, on tuosta määrästä irtoavan jätteen puolittaminen jo aika iso juttu.

Mun mies tosi harvoin kommentoi näihin blogiyhteistöiden tuotteisiin ja antaa mun rauhassa testailla, mutta tällä kertaa liha-orientoitunut isukki otti uudistuksen yhtä ilolla vastaan kuin minäkin. Uusi paketti on todella pieni ja näppärä, aukeaa kätevästi ja menee käytön jälkeen rullana tosi pieneen tilaan roskiksessa. Se, mistä itse myös näissä Atrian Perhetilan jauhelihoissa tykkään, on pakkauksesta löytyvä tila-merkintä. Tällä kertaa esimerkiksi meidän tiistain jauhelihakastikkeen liha tuli Salomaan tilalta Loviisasta.

Atria jauheliha 5

Atria Perhetilan Nauta Jauheliha 15 % on juuri sopiva arjen perusjauheliha, istuu yhtä hyvin lihapulliin, soppaan ja makaronilaatikkoon. Yksi arjen jauheliharuoka on meillä kuitenkin ylitse muiden, nimittäin länsirannikon nopein jauhelihakastike. Aivan ehdoton niihin iltapäiviin, jolloin muksujen treenit alkaa puolen tunnin kuluttua ja sitä ennen pitäisi ehtiä vielä syödäkin. Tämän koko hässäkän saa kiehumisaikoineenkin valmiiksi 20 minuutissa. Uskokaa pois, mä kellotin.

Arki-illan pelastava jauhelihakastike

400 g Atria Perhetilan Nauta Jauheliha 15 %

kourallinen kirsikkatomaatteja

(sipulia)

tomaattipyrettä

ketsuppia

2 dl ruokakermaa

suolaa ja pippuria

oreganoa

paprikamaustetta

Lisäksi:

spagettia

päälle pastajuustoa

– Keitä spagetti ohjeen mukaan

– Ruskista jauheliha (ja sipuli), mausta. Lisää ruskistuksen loppuvaiheessa joukkoon puolitetut kirsikkatomaatit, pari ruokalusikallista tomaattipyrettä ja hieman ketsuppia. Kaada joukkoon ruokakerma ja anna porista kasaan muutama minuutti. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. 

– Tarjoile spagetin kanssa ja raasta päälle pastajuustoa. 

– Lähetä lapset kylläisinä treeneihin.

Atria jauheliha 6

Atria jauheliha 9

Tämä on nyt sellainen uudistus, joka tulee näkymään ainakin meidän perheen arjessa pienentyneenä jätteen määränä. Kyllä se vaan tällaisen semikierrättävän sekasyöjän omatuntoa hieman keventää, että näin arkisen tuotteen jätemäärä pienenee huomattavasti.

-Päivi

Yhteistyössä Atria

lifie

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

17 Replies to “Arjen paras jauheliha”

 1. Tuo oli muuten mielestäni onnistunut paketointitapa, mutta lihaa oli aavistuksen hankalampi paistaa, koska se oli tiiviimpää. Eli sinänsä tykkään normaalisti pakatun jauhelihan “tuntumasta”. Ruuassa eroa ei kuitenkaan eroa huomannut ja paketti oli näppärämpi avata sekä hävittää.

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Totta muuten, liha oli tiivimpää kuin perinteisissä paketeissa. Mulla on ollut paistossa käytössä jämerä puulasta, enkä sinänsä kiinnittänyt siihen enempää huomiota. Ja tosiaan lopputulokseen ei vaikutusta. 🙂

 2. Jauhelihakastike! <3

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Aivan paras perus! <3

 3. Me ollaan pyritty muuttamaan omaa ruokavaliota kasvispainotteisemmaksi, mutta jauheliha pysyy. Lapset suostuu kaikenmaailman kasvispöperöihin, kunhan säännöllisin väliajoin on tarjolla makaroonia ja jauhelihakastiketta. Perus.

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Meillä myös ollaan alettu kiinnittää huomiota siihen, ettei lihaa tarjota joka päivä, vaan koitetaan löytää vaihtoehtoja. Hitaasti, mutta askel kerrallaan. Mutta just erityisesti jauheliha pysyy kyllä perusruoissa silti. Jauhelihakastike, makaronilaatikko, lihapullat. Ne menee aina.

 4. Tuo pakkaus on kyllä aikamoista viherpesua. Jos oikeasti haluaa ympäristöystävällisiä jauheliharuokia tehdä niin korvaa vaikka puolet jauhelihasta soijarouheella 🙂

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Ei meilläkään sentään joka päivä lihaa syödä, vaan pyritään vähitellen löytämään muitakin vaihtoehtoja. Mutta koska todennäköisesti ihan lähitulevaisuudessa jauhelihaa kokonaan millään muulla tuotteella korvataan, hommaan mieluummin lihani ekologisemmassa pakkauksessa. 🙂

  2. Soija rouheella….Laitetaan taas sademetsiä matalaksi että voidaan kasvattaa lisää soijaa vai

   1. Hmm..Yli 80 prosenttia maailman soijasadosta murskataan ja jalostetaan eläinrehuksi. eli, lihatalous alas = metsähakkuut alas. että silleen.

    https://wwf.fi/mediabank/1030.pdf

 5. Joo totta Riikka! 100% järkevämpi vaihtoehto ,ei vaan ympäristöä vaan myös omaa ja eläinten terveyttä ajatellen, on se lihan käytön vähentäminen, eikä pakkauskoon pienentäminen. Aika karskia markkinointi bluffausta, harmi kun niin moni näyttää menevän halpaan.

   1. nakitjamutsi says: Vastaa

    Meillä syödään toki muutakin kuin lihaa, vaikka kyllä, perusarjen pelastavana tuotteena jauheliha on, ainakin vielä, aivan ehdoton. Tällöin valitsen mieluummin pienemmän ja ekologisemman pakkauksen, oli se sitten halpaan menoa tai ei.

 6. Jauheliha on monen lapsiperheen vakiotuote 🙂
  http://westendmum.fi

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Perussetti, jota ilman olisi montaa kertaa mennyt jo sormi suuhun arkirumbassa!

 7. […] hyväksyvää palautetta juuri pari päivää sitten, sekä meidän arkiruokien ykkösnyrkki supernopea jauhelihakastike. (ohjeet […]

 8. […] hyväksyvää palautetta juuri pari päivää sitten, sekä meidän arkiruokien ykkösnyrkki supernopea jauhelihakastike. (ohjeet […]

Vastaa