Haasteen puoliväli

lukuhaaste

Mä lähdin vuodenvaihteessa mukaan tähän hauskaan lukuhaasteeseen. En ole koskaan ennen oikeasti laskenut vuodessa luettua kirjoja, mutta olettaisin määrän liikkuvan siinä yhden ja kolmenkymmenen välillä. Vuodesta riippuen. Ajattelin kuitenkin, että eihän tuo kirja viikossa ole paha. Joskushan sitä lukee useammankin kirjan viikossa. Mutta toisaalta joskus on useamman viikon kokonaan lukematta. Viime kuukaudet on olleet enemmän sitten tota jälkimmäistä vaihtoehtoa…

Kirja viikossa ei olekaan ihan niin simppeli juttu. Kun on ne työt ja koulut ja blogit. Ja perheet ja mitä näitä nyt on. Olin ennen kesäkuun alkua monta viikkoa kokonaan lukematta. Mutta eihän sellainen passaa, kun on haaste kesken!

Lomalla ehdin saada vähän kiinni, mutta pakko myöntää, että tämänhetkinen, melkein puolivälin saldo on aika vaatimaton; 15. Onneksi valtaosa kirjoista on olleet todella lukemisen arvoisia, muutama todellinen herkkupalakin on mahtunut mukaan. Kuten viimeisimpänä luettu Hélène Gremillonin Uskottuni. Upposi, kuin veitsi voihin.

Tähän asti olen siis poiminut kiinnostavia luettavia ja sen jälkeen etsinyt sille sopivan kohdan haastelistasta. Nyt huomasin, että on pikkuhiljaa tehtävä toisin päin. Mikä tahansa dekkarinpätkä kun ei tosta vaan täytä muistelmateoksen tai sensuurin kouriin joutuneen kirjan määritelmiä. Nyt jo melkeinpä tiedän, että muutama kohta jää toteutumatta… jos ei jopa aika monta. Mutta parhaani aion yrittää silti edelleen. Ja olen päättänyt lukea vaan hyviä kirjoja, huonoihin ei viitsi tuhlata aikaa, vaikka kuinka saisi rastin.

Lista näyttää tällä haavaa seuraavalta:
Kirja, jonka on kirjoittanut naiskirjailija: MAIJA VILKKUMAA: NAINEN KATOLLA ****

Kirja kirjailijalta, jonka teoksia et ole aiemmin lukenut: KIM IZZO: AVIOLIITTO JANE AUSTENIN TAPAAN ***

Ei-fiktiivinen kirja: HANNA NIKKANEN JA ANTTI JÄRVI: KARANTEENI – KUINKA AIDS SAAPUI SUOMEEN ****

Kirja, jonka aloitit, muttet saanut luettua loppuun saakka: ERIK AXL SUND: VARJOJEN HUONE ****

Ystävän suosittelema kirja: LEENA PARKKINEN: GALTBYSTÄ LÄNTEEN ****

Kirja, joka sai sinut itkemään: JONAS GARDELL: ÄLÄ KOSKAAN PYYHI KYYNELEITÄ PALJAIN KÄSIN, 3. KUOLEMA *****

Kirja, jonka voi lukea päivässä: ANNA-LEENA HÄRKÖNEN: PALELE PORVARI JA MUITA KIRJOITUKSIA ***

Kirja, jossa on yli 500 sivua: JOËL DICKER: TOTUUS HARRY QUEBERTIN TAPAUKSESTA *****

Kirja, josta on tehty elokuva: LISA GENOVA: EDELLEEN ALICE ****1/2

Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat toiseen maahan: ROSAMUND LUPTON: MITÄ JÄLJELLE JÄÄ ***1/2

Käännösromaani: GRÉGOIRE DELACOURT: ONNEN KOUKKUJA ****

Kirja, joka sijoittuu jonnekin, missä olet aina halunnut käydä: RENATE DORRESTEIN: HYVÄ ÄITIPUOLI ***1/2

Jännitys/trillerikirja: AGATHA CHRISTIE: VAARALLINEN TALO ****

Näytelmä: JENNY ECLAIR, RICHARD HERRING, JUDITH HOLDER: AKKAPAKKA ****

Suositun kirjailijan esikoisteos: HÉLÈNE GREMILLON: USKOTTUNI *****

Viimeksi luetuista suosittelen muille lukutoukille aiemmin mainitun Gremillonin lisäksi ainakin Lisa Genovan elokuvaksikin filmattua Edelleen Alicea, Grégoire Delacourtin pienoisromaania Onnen koukkuja ja takuuvarmaa kesädekkaria Dame Agathalta: Vaarallinen talo.

Seuraavan rastin meinasin saada kohtaan “Kirjan jonka omistat, mutta et ole lukenut aiemmin”. Koin herätyksen selaillessani kirjablogeja, joissa hehkutettiin Siri Hustvedtin romaania Kaikki mitä rakastin. Mullahan on se hyllyssä! Siihen paneudun siis seuraavaksi.

Onko linjoilla vielä muita lukuhaastelaisia? Sujuuko teillä yhtään vauhdikkaammin? Mä tartten myös ideoita. Vinkatkaa trilogiaa, kirjaa joka on saanut huonot arvostelut ja jotakin, joka sijoittuu jouluun. Noin niinku aluksi.

Nyt taidan painua suihkun kautta lukemaan. Onhan tämä koukuttavaa puuhaa, kun pääsee kunnolla alkuun.

-Päivi

Seuraa meininkejä myös nakkimutsin Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

21 Replies to “Haasteen puoliväli”

 1. AnnaMaria says: Vastaa

  Joulukirjavinkkinä ekana tulee mieleen Regina Rask- Jouluihminen (2011), jonka itse luin vuonna 2013 imetyshuuruissa 😀 Tästä syystä en edes kunnolla muista, mitä kirjassa tapahtui, jotain pääkohtia vaan…. Tsemppiä haasteeseen, täällä seurataan 🙂

  1. Mahtavaa, kiitos! Tähän täytyykin tutustua. 🙂

 2. Henning Mankell:Joulutarina on helppo ja nopee lukaista. Samoin tietty Mauri Kunnaksen joulukirjat, nehän on aina ihania <3 Kevyttä hömppää-trilogeja on Nora Roberts kirjoittanut monta. Dekkaripuolella trilogia Miehet, jotka vihaavat naisia jne on aivan loistava. Taru Sormusten Herrastahan on myös trilogia, eiks vain?

  1. Mulla on sellanen muistikuva, että Mankellin Joulutarinan olisin lukenut (kamalaa, kun ei muista kaikkia lukemiaan!), mutta toi Nora Roberts -osasto on ihan korkkaamatta. Se vois ollakin sellanen keveä vaihtoehto trilogiaksi.
   Stieg Larssoninkin olen lukenut (mielettömän hyvä!) mutta toi TSH ei oo ihan mun juttu.. Tai mistä mä tiedän, kun en ole lukenut. 😀 Mutta lähtökohtaisesti välttelen fantasiaa.
   Kiitos vinkeistä, hyviä tärppejä oli monta! 🙂

   1. No mä en todellakaan muista kaikkia lukemiani ? Ei oo ihan yks-kaks eikä kolmekaan kertaa käynyt niin, että puolivälissä tai sen jälkeen rupeaa vaikuttamaan teksti kovin tutulta…

 3. Mites trilogia -osastolle uppoaisi Thomas Harrisin Punainen lohikäärme – Uhrilampaat – Hannibal -setti? 🙂

  Kivoja vinkkejä tuossa sun listalla kyl! Mulla on kesälukemiseksi varattuna aikalailla sellasta oikein mukavaa ‘aivot narikkaan’ -hömppää, joita voi lukea toisinaan kolmeakin kirjaa samaan aikaan (yksi yöpöydällä, yksi vessassa, yksi olkkarissa – jos tulee vaikka mainoskatko tai tylsä kohta telkkarin hömppäohjelmaan).

  1. Hei Harrisia en ollutkaan muistanut! Vois ollakin hyvä. Olen leffana katsonut ja tykkäilen, joten miksei kirjanakin. 🙂

   Hömppä on kyllä loistavaa luettavaa välillä! Mä olen aina ihaillut ihmisiä, jotka pystyy lukemaan montaa kirjaa yhtä aikaa, sitä mä en osaa. 😀

   1. Pakko vielä kommentoida, että ‘Lecterit’ on mun mielestä ehdottomasti parempia kirjoina. Hyvin on leffatkin toteutettu kyllä, mutta niissä kirjoissa vaan on jotain tosi kiehtovan jännää. 🙂

 4. Karjakko says: Vastaa

  Mulla on menossa tällä hetkellä kirja nro 32! Tosin siihen onkin mahtunut monta huonoa kirjaa.. Vaikka eihän sitä kirjaa valitessa tiedä, onko se hyvä vai ei. Joskus huonon alun jälkeen kuoriutuukin hyvä tarina, joskus taas takakansi lupaa hjuvaa, mut onkin sit ihan gaggaa.
  Ajattelin lukea trilogiaksi Leena Lehtolaisen trilogian (jonka nimeä en muista, mut saan ne kohta käsiini) ja koska en millään jaksa alkaa lukea tarua sormusten herrasta, niin Hobitin vois vetästä kohtaan “kirja, jonka henkilöhahmot eivät ole ihmisiä”. Mullakin uupuu vielä se huonot arvostelut saanut kirja, en oo jaksanut selvittää sitä, joten vinkkejä mäkin haluan!
  Ehkä suosikkeja on ollut Kaari Utrion Isabella (syntymävuonna kirjoitettu), Tuntematon sotilas (piti lukea koulussa, mutta en lukenut), Oikukkaat sydämet by Warren Adler (kirja, josta on tehty elokuva), Klinu-elinkautisvanki Reijo Loikkasen tarina (tositarina) ja on noita muitakin ihan hyviä osunut.. Yli 10å v. vanhaksi kirjaksi kaavailin Kotiopettajattaren romaania, ja sensuurikirjaksi luin Potterin. Huh, mitäpä vielä piti sanomani? No emmää tiä, taidan palata kirjan pariin (menossa on Peter Maylen Vuosi Provencessa).. Lukuintoa sinne!

  1. Ristu maaria! No sä olet kyllä ollut ahkera! Ja kiitos hurjasti kaikista vinkeistä. Tuossahan on jo vaikka mitä! Sci-fit ja fantasiat ei meikäläiseen oikein uppoa, mutta muut. Nämä laitan kyllä ylös! 🙂

 5. Eiks ne meduusan iskut ja verkot ja sinetit oo trilogia. Ludlumia. Elokuvina hyviä, mut kuulemma kirjoina loistavia. Itelläkin vielä lukemati, mutta kuuluu tavoitelistalle.

  1. Taitavat muuten olla! Ludlumia en ookaan koskaan lukenut. Vois olla avartavaa! 🙂

 6. Mä en ole lukenu aikoihin mitään muuta, kun blogeja 😀 Siis siitä on oikeesti tosi pitkä aika, kun viimeksi olen saanut kirjan luettua loppuun.. Nyt aloihin Mielensäpahoittajaa, mutta siinäkin olen päässyt ehkä puoliväliin ja tällä hetkellä en edes tiedä, missä kyseinen kirja täällä kämpässä sijaitsee 😀 Eli onneksi ei osunut omalle kohdalle tämä haaste!

  Jos saa antaa ehdotuksia, niin mikäli yhtään vähän erilainen scifi-hömppä kiinnostaa, niin lue ihmeessä Harry Harrisonin Ruostumaton teräsrotta. Siitä tais olla 2 tai 3 jatko-osaa, en nyt muista tarkkaan. Mutta tosi erikoisia, ihan hulppeita ja hyvin kirjoitettuja!

  1. Hei sori, nyt huijasin! Jatko-osia löytyy jopa 5 kpl:tta! :O

   1. Scifi on mulle vähän nounou, mutta Mielensäpahoittajaakaan en ole lukenut ja se löytyis omasta hyllystä! 😀

    1. Sus-anna says: Vastaa

     No mä olisin sanonut Nälkäpelit. Joo teinistaffia mutta koukuttavaa! Laajenna, älä jätä scifiä 😉

 7. Kiitos kesän kirja vinkeistä! Pistetty kirjastosta varaukseen!!! 🙂

  1. Hienoa! Kiva, jos voin olla jollekin avuksi, ite kun aina olen kirjavinkkejä vailla. 🙂

 8. Carl Axl Sundin dekkaritrilogia, josta “Varistyttö” on yksi, on aika raju. Mutta kandee kokeilla. Samoin Stieg Larssonin dekkaritrilogia.

  1. Carl Axl Sundin luin kokonaisuudessaan ja tykkäsin ihan älyttömästi! Tuo viimeinen osa jäi kesken aluksi, kun oli palautettava kirjastoon kesken kaiken, mutta sain senkin myöhemmin onneksi uusiksi lainaan. Samoin Larssonit on luettu, huikeita! Ruotsalaisilla on toi dekkarihomma hyppysissä! 🙂

 9. Täällä menossa kirja nro 21.
  Liityin mukaan sen verran myöhässä, että ihan kaikki kirjat eivät näppärästi lokeroituneet listaan, mutta eipä tuo haittaa – pääasia on se että lukee!
  Olen itse ajatellut myös että nyt täytyy viimeistän lähestyä kirjoja listan kautta eikä niin että yrittää sovittaa kivoja kirjoja listaan. Tosin olen juuri nyt pahasti koukuttunut Enni Mustoseen (Paimentyttö menossa), joten saa nähdä mistä sille sarjalle lyötyy sopivat ruksit.
  Ja hei … kirjailija jonka nimikirjaimet ovat samat kuin minulla eli L.S. – kuka keksii, apua??
  Mutta kivaa tämä on ,kiitos edelleen tästä huvituksesta!
  Ja nautinnollisia lukuhetkiä kaikille, nyt ainakin säät ovat suosineet tätä harrastusta!

Vastaa