Kesän paras keitto!

Tästä voi tietysti olla montaa mieltä. Hyvin tehty, kermalla ja voilla hauduteltu lohisoppa on varmasti monen soppasuosikki läpi vuoden, mutta minun ehdoton kesäinen lempikeittoni on, kuten nimikin jo kertoo: KESÄKEITTO!

Tiedän kyllä varsin hyvin, että pelkkä kyseisen sopan ajatteleminen saa monella aikaan kylmät väreet. Keitettyjä kasviksia ja lämmintä maitoa. Yök. Mutta mä olen aina tykännyt. Vielä kun löysin muutama vuosi sitten aivan ehdottoman hyvän ohjeen kyseisen keiton valmistukseen, on tästä tullut mun kesäsuosikkini numero 1. Ja kyllä, ihan koko kattilallisen saan syödä ylhäisessä yksinäisyydessäni, perheen muut jäsenet eivät tähän suostu koskemaan. Ihme niuhoja.

rosanja 039

Jos siis olet kesäkeiton ystävä, suosittelen kokeilemaan myös tätä versiota.

—————————

Juustoinen kesäkeitto

n. 5 perunaa (pieniä uusia pottuja reilummin)

1 pieni kukkakaali

4 porkkanaa

pari kourallista herneitä (mieluiten tuoreita)

n. 1 l vettä

suolaa

200 g Koskenlaskija-juustoa

kevätsipulin varsia/ruohosipulia

Rapsuttele/kuori perunat ja porkkanat puhtaiksi ja pilko sopiviksi. Lisää paloiteltu kukkakaali, vesi ja suola. Kiehauta melkein kypsiksi. Lisää herneet ja pilkottu juusto vähitellen sulamaan liemeen. Halutessaan osan vedestä voi tässä vaiheessa korvata maidolla.

Lisää muutama rouhaisu mustapippuria, leikatut sipulit ja halutessasi reilu pala voita. Nautiskele kylmän maidon ja tuoreen ruisleivän kera.

—————————

rosanja 035

rosanja 043

Onko langoilla muita kesäkeiton ystäviä?

-Päivi

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

14 Replies to “Kesän paras keitto!”

 1. Langoilla ollaan! Kermainen lohikeitto on parasta!! <3

  1. Lohikeitto toimii kyllä ympäri vuoden. On niiiiin hyvää!

 2. Minä ja mun lautanen tullaan ehdottomasti soppajonoon!!! NAM! 🙂

  1. Tervetuloa! Kattilallisesta riittää kyllä! 🙂

 3. itekin tykkään tämmösestä kesäsopasta kun oikeita kasviksia käytetään eikä pakastesemmosia ja höystetään reilusti koskenlaskijalla..saa paatuneimmankin lihanpurijan syömään…

  1. Just näin! Siksipä tätä ei juuri tule muuten tehtyäkään, kuin kesäisin. 🙂

 4. Teen itse samanlaisella ohjeella. Ja parempaa saa etsiä!

  1. Täysin samaa mieltä! 🙂

 5. Kesäkeitto on jotenkin liikkistä ruokaa. Hyvää ja lohdullista. Maistuu lapsuusmuistoille ja kevätjuhlalle. Kasvissyöjän(kin) soppa jota tulee tehtyä ja ennen kaikkea syötyä aivan liian harvoin.

  Soppajono pitenee.. 😉

  1. Niin on, lapsuuden ihana kesäruoka! Muurinpohjalättyjen ja mansikkamaidon ohella.

   Tervetuloa soppajonoon! Odotellessa tarjoillaan skumppaa! 😀

 6. Kiitti ohjeesta, tätä pitää tehdä! 🙂 Kesäkeitto oli aikanaan yksi lemppariruoka, en vaan ole saanut aikaiseksi tehdä sitä itse. 😀 Nyt kun on ohjekin niin joku päivä keittämään! Mieskin sillontällön aina haaveillut kun sais kesäkeittoa. (Sillä vaan kammo Koskenlaskijaa kohtaan kotoaan, mutta koitetaan. :D)

  1. Siitä vaan teet, etkä kerro Koskenlaskijasta mitään! Luulis menevän läpi! Jos vielä huijaa, että keitossa on makkaraa, ni viimestään sillon. 😀

   1. nakitjamutsi says: Vastaa

    k

 7. […] kun kesä. Matonpesu ja mäntysuovan tuoksu. Kesäkeittoa lautasella. Hihkuva kersakolmikko kastelemassa itseään pesurin suihkussa. Se noiden tyyppien […]

Vastaa