Kun some-sammakko brändin tahrasi

Voi hitto, kun ei aina jaksais olla mitään mieltä tai ottaa kantaa mihinkään, mutta sit aina joku tekee jotain ja onkin yht’äkkiä pakko. Ja varsinkaan en haluais kirjoittaa nyt mistään oikeasta asiasta, kun munhan pitää pysyä lestissäni ja rupatella kaoottisesta arjesta, liian pienistä luistimista ja ärsyttävistä Wilma-merkinnöistä. Mutta kun nämä viestintä-asiat vaan sattuu kiinnostamaan, niin ammatillisessa kuin harrastusmielessäkin. Ja etenkin kun joku yksityishenkilö ryssii ihan huolella ja vie mennessään myös yrityksen maineen, se kiinnostaa aivan erityisesti.

Tällä kertaa kunnian saa Espoo Unitedin General Manager Aleksi Valavuori, joka päätti ilmaista kantansa seksuaalivähemmistöjä kohtaan seuraavasti.

“Nyt on taas joku puuterikuorrutettu glitteririmppakinttuhintti vetänyt maidot väärään reikään. Enkä tarkoita nenää.” 

screenshot-2016-10-26-at-11-16-35

Kommentillaan Valavuori viittasi keskusteluihin nousseeseen kohuun Lidlin maitomainoksista, jotka koettiin homo- ja transfobisiksi. Kun twitterissä joku kysyi, edustiko Valavuoren lausunnot myös Espoo Unitedin kantaa, hän julisti, että “Kyllä. Meille ei homoja palkata.”

Somekansa ymmärrettävästi raivostui, sillä oli alkuperäisestä maito-kohusta mitä mieltä tahansa, Valavuoren täysin alatyyliset ja mauttomat twiitit olivat paitsi huonoa käytöstä ja kiusaamista, myös vastoin tasa-arvolakia.

Aamulla Espoo United kiirehti laastaroimaan General Managerinsa sammakoita, kertomalla pyrkivänsä olemaan kaikille avoin yhteisö, joka edistää tasa-arvoa kaikin tavoin. Samalla Valavuoren heitot kuitattiin yksityishenkilön kommenteiksi, jotka eivät edusta seuran arvomaailmaa millään tavalla.

Tässä vaiheessa henkilökohtainen kiinnostukseni kasvoi entisestään. Kesän alusta asti hyvin vahvasti nimenomaan Valavuoreen henkilöitynyt seura pudottaakin koko seuran julkisuuskuvaa kantavan hahmon yllättäen yksityishenkilöksi, kun tulee oikeasti tiukka paikka. Mutta onko yrityksen, seuran tai yhdistyksen johtohenkilö koskaan siihen liittyvistä asioista puhuttaessa yksityishenkilö? Ei minusta.

Se ei ole myöskään mikään Valavuoren erityisoikeus. Esiintyä seurapomona positiivisissa yhteyksissä ja piiloutua yksityishenkilön kuoren taakse voidakseen olla mulkku. Kommentti “Meille ei homoja palkata” käsittääkseni viittasi myös nimenomaan seuraan. Eikö hän silloin juuri kommentoi juuri seuran edustajana, eikä yksityishenkilönä?

Luonnollisesti Valavuori itse myös ehti julkaista anteeksipyynnön asiattomasta kirjoittelustaan. Hänen mukaan kyseessä oli, yllätys yllätys, vitsi ja hieman yllättävämpänä pointtina myös kokeilunhalu. Myös tässä viestissä muistettiin mainita, että kyseessä oli hänen omat heittonsa, eivätkä seuran yleiset mielipiteet.

screenshot-2016-10-26-at-10-14-38

Harmi vaan, tämäkin oli too little, too late. Yksityishenkilö Valavuori kun onnistui jo lokaamaan paitsi itsensä, myös edustamansa seuran. Kaikki julkisuus ei myöskään ole hyvää julkisuutta, etenkään jo valmiiksi sisäänpäinlämpiävässä ja homofoobisessakin urheiluskenessä. Nyt toivoisinkin kannanottoa asiaan myös Suomen Koripalloliitolta. Toivon, ja oletan, että myös siellä irtisanoudutaan tämän yksityishenkilön “humoristisista” mielipiteistä.

Huumori on vaikea laji, niin yksityishenkilölle kuin seurapomollekin. Sitä sopii miettiä, ennen kuin rykäsee ihan jokaisen poikien kesken heitetyn aivopierunsa julkisuuteen.

-Päivi

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

2 Replies to “Kun some-sammakko brändin tahrasi”

  1. Moi Päivi!

    Joo, tää oli kyl sellainen juttu, et piti ihan itekseni ohoh sanoa ja kättä otsaan läpätä. Mä tosin uskon, et homma oli ns. vitsiksi tarkoitettu. Haluan uskoa. Mut se oli aivan poskettoman, luokattoman, rajattoman, älyttömän huono vitsi, testi, läppä, “kuhan sohaisin” -heitto. Ja etenkin kun siihen oli tosiaan mukaan vedetty oma duuni, urheiluseura. Ei juma. Luulisi Valavuoren ymmärtävän paremmin miten somessa “käyttäydytään”. Ehkä joku esiteini olis voinut astella sanansa samoin. Paitsi mä luulen että nekin käyttäytyy suurimmalta osin paremmin. ? Voi Aleksi.

    Sylvia

    1. nakitjamutsi says: Vastaa

      Joo, ei tuossa asemassa vaan voi heitellä tuollaisia juttuja ja kuvitella pääsevänsä selittelemällä kuiville. Vaikka ei tällaisten heittely ole tietenkään sen sallitumpaa kellekään, mutta erityisen suuri se vastuu on noin korkean tason toimijalla. No, seuraukset tiedetään ja siitä toki pisteet, että vastuunsa hän kantoi.

Vastaa