Pukki diggaa lähilahjaa


Poikkesin eilen muutamassa kotikaupunkini pikkuputiikissa jouluostoksilla. Mitään tarkkoja määreitä ei tällä kertaa ollut mukana, vaan kävin lähinnä kotimatkalla vähän fiilistelemässä ja penkomassa tarjontaa, joskos jotain löytyisi pukinkonttiin. Ja löytyihän sitä. Vartissa olin ehtinyt koluta läpi jo kolme kauppaa ja vetää kuin huomaamatta lahjalistasta yli neljä kohtaa.

pokko2

Jos vielä ihan ensimmäisinä jouluina tänne muuton jälkeen ehdinkin kaivata Tampereen valtavia tavarataloja ja valikoimia, näin vuosien myötä olen oppinut keskittymään olennaiseen. Pohtimaan juuri kyseiselle saajalle sopivaa lahjaa ja myös kartoittamaan aina, onko lahjatoiveita saatavilla Uudestakaupungista. Useimmiten on, ja jos ei olekaan, kauppiaat kyllä mielellään tilaavat, kun vaan rohkeasti avaa suunsa ja kysyy.

Nettikauppoja surffaamalla tosin useimmat tuotteet saisi varmasti edullisemmin, mutta sitä koitan välttää viimeiseen asti. Kaikkein mieluiten kannan euroni paikallisiin kivijalkaliikkeisiin, koska sattumalta tunnistan myös pienyrittäjien paineet ja haluan, että palvelut pysyvät tuossa ihan kävelymatkan päässä jatkossakin.

Täydellisessä maailmassa täältä saisi tietysti kaiken, mutta käytännössä usein juuri lasten, välillä varsin spesifit lahjatoiveet joudutaan hankkimaan muualta. Erityisesti lelujen kanssa ollaan aina vähän purjeissa, koska kuten jokainen vanhempi tietää, jos lapsi toivoo Legon, ei aattona kääreistä paljastunut halpaversio “Lugo” paljon lämmitä.

pokko1

Yhtä lailla kuin näihin lähiliikkeisiin, panostan mielelläni myös lähellä tuotettuihin tuotteisiin. Keski-Suomen sukulaisille paketoin juuri pienet muistamiset Kustavin Mokkapuusta ja kuvien ruuhkatukkaisia poikia lahjoin etukäteen tekstiilikaksos-paidoilla, joita valmistaa turkulainen Pokko*. Molempien toiminnassa mua viehättää ekologisuus ja vastuullisuus; Mokkapuun kaikki tuotteet ovat luomua ja käsintehdyt suklaat myös vegaanisia ja usein jopa uniikkeja. Yrittäjäpariskunnan tavanneena voin vain ihailla intohimoa, jolla he omaa juttuaan tekevät.

Pokko ilahduttaa myös tarinallaan. Nimenomaan isille ja lapsille suunniteltu mallisto on valmistettu kankaista, jotka on joltain toiselta jääneet käyttämättä, eli heille ylimääräisiä ja turhia. Jämäkankaat hyödyntämällä on saatu aikaan hauska mallisto, joka on suunniteltu Suomessa.

Näistä, ja monista muista suomalaisista tuottajista tulee hyvät vibat. Suomalaista työtä kannattaa mielellään, eikä se tietysti väärin ole, että tuotteet on älyttömän hienoja.

pokko3

Viimeiset lahjahankinnat on edelleen tekemättä, mutta täältä oman kylän kaupoista meinasin nekin vielä löytää. Tai jos tilaan netistä (vielä ehtis…) suosin ainakin kotimaisia valmistajia. And that’s a promise!

Mites teillä lahjahommelit, suositteko tiettyjä merkkejä/valmistajia ja lähituotteita vai pääseekö vaan helpommalla, kun ryysii kerran läpi ostoskeskusruuhkan ja hommaa kaikki kerralla? Ja saa muuten vinkata hyvistä kotimaisista tuotteista ja verkkokaupoistakin!

-Päivi

*paidat blogin kautta saatu

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

2 Replies to “Pukki diggaa lähilahjaa”

 1. Lapsille tietysti jotain ihanaa tavaraa, mutta näin vanhemmiten en ainakaan halua juuri mitään. Ostan itse sen mikä kiinnostaa. Ja ehkä oma maku on muovautunut jo ihan omanlaiseksi, ei kukaan osaa juuri sellaista ostaa..
  Mieluummin haluaisin jonkun lahjakortin hemmotteluun. Siitä ei jää kuin hyvä olo ja hyvät muistot pölyä keräämään?
  Tai sitten kulutustavaraa, kuten suklaa?
  Saako tässä mainostaa?
  Jos saa, niin tervetuloa kokeilemaan Neurosonic-hoitoa hintaan 5€ Alinenkatu 17?

 2. Tänä vuonna olen vasta ehtinyt fiilistellä lahjojen kanssa. Se varsinainen rutistus, suoritusten suoritus, on vielä tekemättä.
  Nämä ensimmäiset lahjat kun on niitä helppoja, jotka tulevat tielle kuin itsestään. Niiden viimeisten lahjojen kanssa taas tulee tuottamaan tuskaa, kun tiedossa on vain saaja, muttei yhtään ideaa…

  Olen juurikin tänä vuonna suosinut myös pieniä ja paikallisia, käyden markkinoilla ja pienissä käsityö- ja design myymälöissä. Myös itse tehden olen saanut persoonallista, uniikkia.

Vastaa