Tyytyväinen mobiiliaddikti + huippuarvonta


Yhteistyössä Tele Finland

Reilu viikko sitten paljastin ensimmäisessä Tele Finlandin kanssa tehdyssä yhteistyöpostauksessa, että meillä lapset saavat käyttää kännyköitään aika vapaasti. Varsinaisia ruutuaikoja ei siis ole, vaan puhelimia saa käyttää luontevana osana elämää niin kauan, kun sosiaalinen elämä ja vapaa-aika eivät rajoitu ainoastaan mobiililaitteisiin. Ajattelin, että olisimme vapaamielisyytemme kanssa vähemmistössä, mutta päinvastoin! Tele Finlandin teettämän mobiilikäyttötutkimuksen mukaan vain 30% perheistä on rajoittanut ruutuaikaa ja pitää noista rajoituksista myös kiinni. Loput 70% perheistä käyttää mobiililaitteita vapaasti, tai jos rajoituksia onkin asetettu, niistä tulee lipsuttua.

tele-finland2

Vaikka vapaa puhelimien käyttö voi jonkun mielestä kuulostaa välinpitämättömältä tai suorastaan laiskalta vanhemmuudelta, itse en tätä allekirjoita. Meillä ruutujen tuijottamiseen puututaan, kun se nähdään aiheelliseksi. Vielä lapset ovat keskittyneet kuitenkin pääasiassa muuhun vapaa-ajan touhuun, kuten harrastuksiin, kavereihin ja ulkoiluun, eikä puhelimet ole rajoittaneet aktiivista elämää, vaan kulkevat luontevasti mukana. Teinin harrastuksiin kännykkäsovellukset liittyvät vahvasti, piirustuksiaan ja ottamiaan valokuvia hän jakaa kuvapalveluissa ja saa niistä myös paljon palautetta, joka ruokkii lisää innostusta. Win – win, siis.

Kuten jo viime postauksessakin mainitsin, minusta olisi tärkeämpää tietää, mitä sisältöjä lapset kännyköillään seuraavat, kuin rajata laitteilla käytettävä aika johonkin tiettyyn tuntimäärään ja ajatella homman olevan sillä ratkaistu. Niin vähän kuin Lakon ja Herban tubailut, HurHurGamesin Illuminati -videot tai Mariieveronican kuulumiset meitä vanhempia ehkä kiinnostavatkin, niihin kannattaa sen muutaman minuutin ajaksi keskittyä, kun muksu jonkun hauskan jutun haluaa sulle näyttää. Ja kun tuntuu, että en kyllä tajua, niin ei hätää. Meidän ei kuulukaan. Sen sijaan kiinnostuneita meidän kuuluu olla. Kun lapsi oppii luottamaan siihen, että hänen, joskus pölvästitkin juttunsa, ovat meille vanhemmillekin tärkeitä, hän uskaltaa tulla kysymään ja kertomaan myös, jos joku asia verkossa ahdistaa tai askarruttaa. Tähän mä ainakin luotan.

tele-finland1

Meillä osaltaan tähän vapaaseen digi-asennoitumiseen on vaikuttanut varmasti myös meidän vanhempien omat tarpeet ja runsas mobiililaitteiden käyttö. Totuushan on, että mobiilisovellusten myötä arkinen elämä on helpottunut huomattavasti. Itse pystyisin hoitamaan tarvittaessa suurimman osan töistäni kännykällä Googlen erinomaisten pilvipalveluiden avulla, sosiaalisen median kamppikset samoin. Pankkiasiat hoituvat puhelimella, kuten myös verkkoshoppailut. Koulun Wilma-viestit tulee tsekattua pikaisesti puhelimeen asennetusta sovelluksesta, lehdet luetaan suurimmaksi osaksi verkossa puhelimen kautta ja uusimmat uutisotsikot bongaillaan somesta yleensä saman tien. Isommissa kaupungeissa noutoruoat ovat myös vain muutaman näpäytyksen päässä, joskin täällä pikkukaupungissa kurvataan vielä perinteisesti Opelilla kebabit noutamassa.

Parasta on, että kaikki maailman tieto kulkee koko ajan taskussa ja on käytännössä vain verkkoyhteyden päässä. Tietoa hakevat niin muksut koulutehtäviään varten kuin me aikuisetkin, milloin mihinkin liittyen. Tiedon hakeminen on helpompaa kuin koskaan, ja siitä ainakin me otetaan ilolla kaikki irti.

tele-finland3

Joko olette muuten käyneet tekemässä Tele Finlandin Henkinen digi-ikä -testin? Jos ette, nyt viimeistään kannattaa käydä, nimittäin sain tähän postaukseen arvottavaksi Sonyn MDR-XB950BT bluetooth-kuulokkeet (arvo 199 €)! Osallistumaan pääset vastaamalla kommentteihin oman Henkinen digi-ikä -testin tuloksesi. Toki kuulen mielelläni muutenkin mielipiteitä ja perheiden eri käytäntöjä verkkoaikaan liittyen. Mihin kaikkeen mobiililaitteita tulee käytettyä, onko sovellukset helpottaneet elämää? Vai olisko kaikki vaan helpompaa ilman moisia vempaimia? Muutaman minuutin testin pääset tekemään täällä ja arvonnan säännöt löydät täältä. Arvonta päättyy 3.1. klo 21.

Tyytyväinen mobiiliaddikti kuittaa!

-Päivi

Yhteistyössä Tele Finland

lifie

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

69 Replies to “Tyytyväinen mobiiliaddikti + huippuarvonta”

 1. Kyselyn tulos: olen syntynyt 60-70-luvuilla. Todellisuus: 80-luvulla.

 2. Neljägeenelli:”
  Digi-ikäsi perusteella olet syntynyt 1980- tai -90-luvulla. Perusmilleniaalina muistat yhä, millainen ääni käynnistyvästä puhelinverkkoyhteydestä lähti, kun menit ensimmäistä kertaa internettiin. Olet käynyt vähintään kerran Kissin chatissa. Nykyään omaksut uudet applikaatiot ja muut puhelimen ominaisuudet nopeasti. Osaat kommunikoida meemein ja emojein. Tilaat puhelimella sujuvasti sekä taksin että ruokaa kotiin ja se on tehnyt elämästäsi aika mukavaa. Jos haluat päivittää taitojasi, tee vihdoinkin ensimmäinen Boomerang-videosi.”
  Jep, olen oikeastikin syntynyt kasarilla 🙂

 3. Marika Rautarinta says: Vastaa

  Neljägee nelli taisin olla.. Todella hyvin piti paikkaansa teksi.. Syntynyt 1980-1990 -luvulla.. (1987).

 4. Neljägee-Nelli täälläkin. Vlogit ja Snapchat eivät iske, mutta muuten olen kyllä netin ja mobiilisovellusten suurkuluttaja.

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Paljon onnea, Pilvi! Arpaonni suosi ja voitit Sonyn bluetooth-kuulokkeet! Kurkkaa sähköpostista lisätietoa. 🙂

 5. Neljägee Nelli, eli 80-90-luvulla. Oikeasti -77. .

 6. sirkku hautala says: Vastaa

  Olen syntynyt -60-70-luvulla 😀 Kannattaa kuulema kuunnella nuorisoa, minkälaisen puhelimen heille hankkii. No vuosiluvut meni oikein, mutta tiedän kyllä tarkkaan meidän nuorison puhelintoiveet:D Se on helppo, uusin omppu.

  Sirkku

 7. 1960- tai -70-luvulla. For real -88. 😀

 8. Neljägee-Nelli täälläkin 🙂

 9. Digi-ikäsi perusteella olet syntynyt 1960- tai -70-luvulla. Todellisuudessa -80

 10. iituliina says: Vastaa

  Neljägee-Nelli ja aika nappiin osus kuvailukin!

 11. Sain tulokseksi neljägee-nellin ja se kuulostikin ihan hyvin minulta

 12. Testi antaa tulokseksi: olen Modeemi-Marko ja Digi-ikäsi perusteella olet syntynyt 1960- tai -70-luvulla.

 13. Neljägee-Nelli täälläkin ?

 14. Ilona Vihlman says: Vastaa

  Olin 80-90 -luvulla syntynyt (mikä pitää toki paikkansa 🙂 ).

  Kuulokkeet ois kyllä huiput.

 15. Neljägeenelli ja täysin oikeessa oli. ?

 16. No hitsi, kun tykkään niistä vinyyleistä 🙂 Mut hei, mä oon 60-luvulta ja testin mukaan 90-luvulta. Ei paha…

 17. Neljägeenelli, testin mukaan syntynyt 80-90 luvulla. Nuorennuin silmissä!

 18. Neljägeenelli. Teki minusta reilusti nuoremman 😀

 19. Digi-ikäsi perusteella olet syntynyt 1980- tai -90-luvulla. (-99)

 20. Olen syntynyt 60-70-luvulla ? Oikeasti -89 ??

 21. Neljägeenelli, todellista ikää nuorempi siis ?

 22. Neljägee-nelli täälläkin. Olipa hauska testi, yleensä en tollasiin osallistu ?

 23. Neljägee-nelli olen minäkin 😀 Tulipas nuori olo 😉

 24. Digi-ikäni perusteella olen syntynyt 80-90 luvulla. Oikeesti -72 ?.

 25. Neljägee-Nelli! ??

 26. Menipä aika oikein tulos. Kyselyn tulos: olen syntynyt 60-70-luvuilla, totta. En tarvitse itse mitään sovelluksia enkä muita hienouksia, ihan peruspuhelin riittää.

 27. Päkkänä says: Vastaa

  Kohta viittäkymppiä lähestyvä täti kiittää testiä joka kertoo minun syntyneeni 80-90 luvulla 🙂 Ehkä mä en ole ihan vielä täysin kalkkis, vaikka juuri lähetinkin lapselleni kuvan johon pyysin muokkausta 😀

 28. 60-70 -luvulla syntynyt, eli osui. 😉

  Mieluusti mukana arvonnassa. 🙂

 29. Päivi Erkvaara says: Vastaa

  Olen syntynyt 60-70 -luvulla. Nappiin meni?

 30. Digi-ikäsi perusteella olet syntynyt 1980- tai -90-luvulla.

 31. Vau, olen muka 80 tai 90 luvulla syntynyt, aika hyvin tällaiselta almost 50 v eli 60 luvun lopulla syntyneeltä ?

 32. Tääl ois yks 70-luvulla syntynyt Modeemi-Marko ?

 33. Hyvinhän se osui, vaikka en Marko olekaan. Mutta totta, syntynyt 70-luvulla.

 34. NeljägeeNelli ? Digi-ikäsi perusteella olet syntynyt 1980- tai -90-luvulla. ??? Todellisuudessa 1960-luvun lopulla!!

 35. 80-90 luvulla testin mukaan. Osui ja uppos =)

 36. Digi-ikä 80-luvulla vaan oonpa syntynyt 70-luvulla 🙂

 37. Tulos : modeemi – Marko ?

 38. Testin mukaan 80-90 luvulla olen syntynyt, meni oikein justiinsa.

 39. Jenni Heiskanen says: Vastaa

  Digi-ikäsi perusteella olet syntynyt 1980- tai -90-luvulla. Vm-82 ?

 40. Digi-ikäsi perusteella olet syntynyt 1980- tai -90-luvulla. Oikeesti olen -91, mut toivoin, että olisin vielä nuorekkaampi 😀

 41. NeljägeeNelli. Osuipa ihan oikeaan. ?

 42. Modeemi-Marko, olen todellakin syntynyt 60-70 luvulla joten meni hyvin.

 43. NeljägeeNelli, vuosiluku piti hyvin paikkansa koska olen syntynyt 😀

 44. Neljägee Nelli. Meillä rajoitetaan myös ainoastaan jos on tarve. Eniten ehkä itse olisi välillä jäähyä vailla…

 45. Testin mukaan olen Modeemi-Marko ja syntynyt 60- 70- luvulla, mikä pitääkin paikkansa.

 46. Neljägee Nelli

 47. Olen neljägee-Nelli, syntynyt 80-90 -luvulla ja testi osuikin oikeaan! Minua kännykän sovelluksista helpottavat suunnattomasti erilaiset reseptisovellukset! 🙂

 48. Neljägee Nelli, nuorempi mitä siis oikeesti olen. Ei tarvii rajoittaa lapsia. Oisko vähän kuin karkkipäivön kanssa, jos se on pilkun tarkkkaa, siihen tulee kauhee himo ja se säätelee koko elämää. Tähän eloon kuuluu kaikkea, sopivasti, mun mielestä.

 49. Syntynyt 60-70- luvulla, ja sehän pitää paikkaansa.

 50. Sanna Lehtonen says: Vastaa

  Lähes 5-kymppinen Neljägee Nelli täällä haluu osallistuu arvontaan ?

 51. Neljägee Nelli – oikeasti syntynyt jo 1969! (:
  Lasten kanssa rajoitteet elävät, mennään tilanteen mukaan ja mun mielestä ruutuaika alkaa jo teini-ikäisten kohdalla olla menneen talven lumia – meillä esim. vanhempi (14-v.) piirtää piirtopöydän kanssa huikeita kuvia … siinä tarvitaan sitä läppäriä ja eihän mitään kunnon kuvaa aikaiseksi saa jollain “kahden tunnin nettiajalla”.

 52. Neljägee nelli täälläkin. Oikeasti seiskytluvun alusta…

 53. Viisikymppinen Neljägee Nelli, sopii mulle!

 54. Modeemi Marko, oikeasti olen syntynyt 80-luvulla.

 55. 4G-Nelli!

 56. Neljägee Nelli oli aika hyvin osuva arvaus kun vuosimallia -93 olen.. Ja kyllä, puhelin on niin paljon näpsäkämpi tiedonhakuväline ja organisoija ku mikään “perinteinen”. Ei tarvi edes tietokonetta avata, ah! Niin paljon nopeampaa, ei tarvi rajoittaa omaa käyttöä kun ei siihen niin kauaa aikaa mene. (Okei, voishan sitä vähän vähemmän eri sovelluksissa roikkua, mut kaikki period trackerit yms. on itelle ainakin superhyödyllisiä!)

 57. Neljägee-Nelli, itse asiassa olen kyllä vanhempi 🙂

 58. Tosililja says: Vastaa

  4G-Nelli vuodesta 1989 🙂

 59. Puhelinkoppi Pertti ja se pitää paikkansa.

 60. Xeveliina says: Vastaa

  Modeemi Marko ja olen syntynyt vasta 80-luvulla. Voi kamala…

 61. 4G Nelli kuulemma 😀

 62. Neljägee Nelli 80-90-luvulta. Todellisuudessa 80-luvun lapsi. Vuoden ikäinen poika pitää huolen ettei äiti ehdi liikaa somessa roikkua, mutta osaa poikakin jo hienosti painaa valon päälle tuosta Samsungin alanappulasta!

 63. 4g nelli ja oikein meni!

 64. 4G Nelli myös täällä. Oikeasti olen hitusen vanhempi.

 65. Eva-Maria says: Vastaa

  Neljägee-Nelli, vaikka oikeasti olen kyllä yli nelikymppinen ?

 66. Digi-ikäsi perusteella olet syntynyt 1980- tai -90-luvulla. Eli 4G-Nelli.

  Olen oikeasti syntynyt 70-luvun alkupuolella..

 67. 4g nelli

 68. Neljägee Nelli. Pitää paikkansa olen syntynyt 90-luvulla.

Vastaa