Tärpit päiväksi Tukholmaan

Kuten varmasti kaikista nakkimutsin some-kanavista kävi pari viikkoa sitten selväksi, pääsin koluamaan ihastuttavaa Tukholmaa pariksi päiväksi ihan yksikseni Visit Swedenin kutsumana. Reissu oli osa kuukauden mittaista Blog House Stockholmia, jossa yhteensä 25 eri bloggaajaa muuttaa vuorollaan muutaman hengen ryhmissä pariksi päiväksi asustelemaan Kungsholmenille ihastuttavaan kolmioon ja tutustuu kaupunkiin omien kiinnostustensa pohjalta.

Itse lähdin reissuun aika itselleni ominaiseen malliin takki auki. Ennen kaikkea halusin fiilistellä Tukholman välitöntä tunnelmaa, kuunnella laulavaa kieltä, istua hyvään kahvilaan ja nauttia kaupungin vilinästä. Niinpä päätinkin toimia juuri niin. Mennä vähän sinne, minne tennarit sattuivat viemään.

tukholmasyys15

tukholmasyys16

tukholmasyys2

Koko reissun suurimmat yllätykset koin yllättäen laivamatkoilla. Vaikka varsin tottunut punaisten laivojen käyttäjä olenkin, yllätyin äärimmäisen positiivisesti siitä, kuinka paljon Viking Linen laivat olivat viime käynnin jälkeen nostaneet tasoaan. Useimmin olen seilannut laivoilla luonnollisesti Turusta, kun tässä lähellä asutaan ja ainakin näihin paatteihin verrattuna Helsingistä aiemmin päivällä lähteneet laivat olivat rauhallisempia ja siistimpiä. Hyttejä oli siistitty ja useimmat ravintolat olivat kokeneet muodonmuutoksen modernimpaan suuntaan.

Menomatkalla Mariellan Food Garden oli vielä perinteisen näköinen jouluisen vihreän ja punaisen sävyin, mutta palvelu ja ruoka olivat erinomaisia. Paluureissulla pääsimme maistelemaan Gabriellan No Name -ravintolan 9 ruokalajin tasting menun, joka oli todellinen kokemus sopivine juomineen. Myönnän, etten olisi itse tullut valinneeksi maistelumenuta, mutta sen nyt ensimmäistä kertaa kokeneena ottaisin sen mieluusti uudemmankin kerran.

tukholmasyys14

tukholmasyys1

Tukholmaan tulee usein lähdettyä juuri pikavisiitille. Päivä Tukholmassa -risteily toimii hyvänä ja suht edullisena pika-apuna matkakuumeeseen ja on lastenkin kanssa mukavasti viikonlopun aikana toteutettavissa. Miinuspuolena on tietysti lyhyt perilläoloaika. Päivän aikana on tehtävä harmillisia päätöksiä siitä, mihin aika riittää ja mihin on vain jätettävä menemättä. Tässä kuitenkin muutama tärppi sekä perheen kanssa matkustaessa että vaikka ihan yksin.

Viikkarilla Tukholmaan rantautuessa keskustaan pääsee helpolla patikoimalla reilun kilometrin matkan Slussenille ja ottamalla siitä metron T-Centraliin. Keväällä, kun oltiin mimmien kanssa Adele-reissussa, tuo kilometrin taaperrus laukkujen kanssa tuntui varsinaiselta via dolorosalta, joten näin jälkikäteen Slussenille olisi voinut matkata pari pysäkinväliä vaikka bussilla. Tuolloin hotellimme sijaitsi keskustassa, Drottninggatanilla, ja sattumalta istahdettiin aamiaiselle viereiseen kahvilaan. Tuon samaisen Cafe Bel Mondon etsin käsiini tälläkin kertaa ja nautin jälleen runsaasta aamiaisleivästä, smoothiesta ja hyvästä kahvista. Moni paikka Tukholmassa avaa ovensa vasta kymmeneltä, mutta Bel Mondoon pääsee aamulaivalla saapujatkin herkuttelemaan jo yhdeksästä eteenpäin. Vahva suositus!

tukholmasyys7

tukholmasyys13

tukholmasyys8

Vanhaa kaupunkia en osaa jättää käymättä, vaikka se tuhanteen kertaan onkin jo koluttu. Tällä reissulla eksyin myös ensimmäistä kertaa kuninkaanlinnan jylhyyteen sisälle asti. Ehkä sellainen Tukholman-kävijän must-kohde keskeisen sijaintinsa ja no, kruunpäiden takia.

Keskustan kauppakaduilta löytyy ihan kaikki ihmiselle tarpeellinen (ja tarpeetonkin) parin kilometrin säteellä. Ehdottomat kohteet ovat aina tavaratalot Åhlens ja NK, mutta eniten itselleni kerääntyy aina ostoksia ikimahtavasta Lagerhausista, joka on kuin minikokoinen Ikea, ja suloisesta Designtorgetista, josta löysin viime reissulla kotiintuomiseksi kauan himoitsemani valoroikan.

tallinnasyys12

tukholmasyys11

tukholmasyys6

tukholmasyys4

Nyt, jos pakkaisin perheen matkaan, suuntaisin oitis Djurgårdeniin, jossa on perheen viihdyttämiseen ihan kaikki tarvittava. Maailman ensimmäinen ulkoilmamuseo Skansen viihdyttäisi yksinään vaikka kokonaisen päivän. Itse harmittelin, kun myöhästyin viikolla suosikkiohjelmani Allsång på Skansenin kuvauksista. Mutta ehkä ensi kesänä… Kaikenikäisille sopiva satumaailma Junibacken sukeltaa Astrid Lindgrenin luomien hahmojen suloiseen maailmaan. Djurgårdenin saarelta löytyy myös huvipuisto Gröna Lund, jonka tosin itse tällä kertaa ohitin, koska oli kiire tutustua Spritmuseumiin, alkoholin alkulähteille. Pakko myöntää, että odotuksia paikan suhteen ei ollut, joten yllätys oli positiivinen. Näyttely oli rakennettu hauskasti ja mielenkiintoisesti ja etenkin erilaiset snapseihin liittyvät matkamuistot saavat multa plussaa. Itse ostin miehelleni tuliaiseksi tilli-kortin. Koska se vihaa tilliä. Ja koska olen niin saakelinmoinen humoristi.

tukholmasyys18

Tällaiseen epämuseonkävijään iski kuitenkin parhaiten aivan huikean överi ABBA-museo, myöskin Djurgårdenilla. Museo oli pullollaan elämyksellisiä hetkiä yhtyeen matkan varrelta, mutta myös pohjoismaiseen musiikkiin ja Euroviisuihin liittyen. Joka puolella soi luonnollisesti ABBA, mukaan pääsi äänityskoppiin laulamaan itsekin ja tanssilattialla oli tilaa takapuolen veivaukselle. Museo oli täynnä tarinoita, videoita, musiikkia, tanssia ja rekvisiittaa. Kuin olisi sukeltanut euroviisuun. Uskoisin, että meillä 13-vuotias olisi ollut innoissaan tästä myös, eli ainakin teinit voisin museoon viedä. Ainoana miinuspuolena oli aika suolainen hinta. 23 € sisäänpääsystä Bennyn taskuun tuntuu aika kovalta, vaikka elämys todella kokonaisvaltainen olikin. Ja koska museo on yksityinen, sinne ei etukäteen ostetuilla Tukholma-passeilla asiaa ollut.

tukholmasyys17

tukholmasyys19

tukholmasyys9

tukholmasyys10

Djurgårdenilla istahdin syömään Ulla Lindhbladiin, Skansenin “juurelle”. Ja mitäs muuta sitä ihminen Ruotsissa söisi kuin lihapullia, perunamuusia ja puolukkaa. Oli muuten paremmat kuin Ikeassa. Tosi paljon paremmat. Hintakin kohtalainen, voisin kuvitella meneväni myös koko perheellä.

Lisäksi Djurgårdenilla on mm. vielä Nordiska museet, Vasamuseet, Biologiska museet ja Rosendalin linna. Eli nähtävää ja koettavaa on yhdellä maatilkulla kyllä vähintään päiväksi, mieluummin useammaksikin. Djurgårdenin sillan juureen pääsi ainakin Åhlensin vierestä bussilla nro 69, joka jatkoi matkaansa vielä Kaknästornetille.

tukholmasyys3

Itse jäin suunnittelemaan ihanan yksinloman jälkeen kahdenkeskistä reissua teinin kanssa. Shoppailun lisäksi poikettaisiin ainakin joraamassa Chiquititaa ja yhteislaulamassa Skansenilla. Koska ensi kerralla aion olla ajoissa.

Tuleeko teille mieleen lisää Tukholma-tipsejä päivän tai parin reissulle?

-Päivi

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

3 Replies to “Tärpit päiväksi Tukholmaan”

  1. Siis ehditkö tuon kaiken tehdä yhden päivän aikana ? Itse mietin, että raaskisinko jättää omat shoppailut väliin marraskuussa ja mentäisiinkö vaan käymään 4-vuotiaan kanssa Junibackenissa ? Sitä on hehkutettu niin paljon. Ja toisaalta itsestkäkin olisi ihan kivaa nähdä vaihtelun vuoksi jotain muuta kuin ainainen Gamla Stan ja keskusta.

    1. nakitjamutsi says: Vastaa

      No en sentään, sellaiset 1,5 päivää oli aikaa, mutta tosiaan, kyllä melkein on valittava meneekö Djurgårdenille vai keskustaan shoppaamaan. Siis jos on vaan yks päivä aikaa. Junibacken on i-ha-na!

  2. […] jo aiemmin syksyllä Blog House Stockholmissa vieraillessanikin mainitsin, Viking Linen laivat ovat kokeneet aikamoisen faceliftin monelta osin ja […]

Vastaa