Me ollaan jo oikein, kun ollaan vaan just näin

Törmäsin eilen Facebookissa mm. ketsuppeja, ateriakastikkeita ja vihannessäilykkeitä tuottavan Felixin päivitykseen, jossa yritys toi julki, ettei aio taipua joidenkin ihmisten boikottihuuteluiden edessä. Felixin työntekijöitä oli kokoontunut yhteiskuvaan, jossa luki ”Ei haittaa meitä!”.

Kyse oli siis alunperin tämän sympaattisen mainoksen aiheuttamasta mielipahasta.

Osa ihmisistä koki mainoksen loukkaavana ja päätti pistää kurkkupurkit ja ketsupit boikottiin. Boikotoinnin syy oli kiteytettynä se, että mainoksessa esiintyy väärän värinen suomalainen. Hyvät naiset ja herrat; väärän värinen.

Alkuviikosta 11-vuotias Valtteri kertoi Ylen Aamu tv:ssä arjessaan kokemastaan rasismista. Nimittelystä, kiusaamisesta ja jopa siitä, että bussi saattaa olla ottamatta häntä kyytiin, jos hän on pysäkillä yksin. Vain, koska hän ei ole iholtaan valkoinen.

Tämä kaikki kuulostaa minusta täysin utopistiselta. Olen valtavan surullinen ja toisaalta häpeän itseäni. Olenko todella ollut niin sinisilmäinen ja hyväuskoinen omien pellavapäideni kanssa, etten ole tajunnut ettei rasismi ole mihinkään kadonnut, eikä edes mainittavasti vähentynyt. Ihmisten koko ajan kasvava sivistys ja kehittyvä teknologia eivät ole onnistuneet löytämään ratkaisua tähän perimmäiseen ihmisarvoa loukkaavaan asiaan.

Niin kauan, kun meidän keskuudessamme elää ihmisiä, jotka ihan vilpittömästi ajattelevat jonkun tietyn kansan koostuvan vain tietyn näköisistä tai värisistä ihmisistä, meidän on taisteltava. Niin kauan, kun ihmisarvoa loukataan näiden seikkojen varjolla, meidän on tehtävä jotain. Suvaitsevaisuuden puolesta, ihmisyyden puolesta, tasa-arvon puolesta.

Yksikään ihminen ei synny erottelemaan toisia kaltaisiaan ihonvärin, tai muunkaan ulkoisen seikan perusteella. Vastuu on meillä vanhemmilla. Asennekasvatus lähtee kotoa. Sinun, minun ja meidän on opetettava tuleva sukupolvi edeltäjäänsä fiksummaksi ja suvaitsevaisemmaksi. Puututtava epäkohtiin ja pidettävä meteliä. Niin meidän yksittäisten ihmisten kuin Felixin kaltaisten suurten yritystenkin.

Joukko perhebloggaajia perusti Facebookiin Vanhemmat rasismia vastaan -yhteisön, joka haluaa tukea rasisminvastaista taistelua. Suuri porukka bloggaajia onkin jo kirjoittanut ajatuksiaan suvaitsevaisuudesta ja tuominnut rasistiset teot. Osoita sinäkin tukesi ja käy tykkäämässä sivusta täällä.

Minä en hyväksy ihmisen arvottamista ihonvärin, koon, sukupuolen tai minkään muunkaan ulkoisen seikan perusteella. Minä en hyväksy rasismia. Tulen tekemään kaikkeni, jotta lapsistani kasvaisi suvaitsevia, toisia kunnioittavia, hyväkäytöksisiä aikuisia.

Koska me kaikki ollaan ihan oikein olemalla juuri sellaisia, kuin olemme.

-Päivi

Seuraa meininkejä myös nakkimutsin Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Vastaa