15 vuotta naimisissa – vinkki jokaista aviovuotta kohti!

Kyllä tuntuu hurjalta. Kaksi viikkoa sitten tuli nimittäin kuluneeksi kokonaiset 15 vuotta siitä, kun asteltiin vihille Tampereella. Siinä kirkossa, jonka urut olivat pakkasesta jäätyneet, mekossa, joka oli unelmieni puku korkeine kauluksineen, mutta joka nykyään jo vähän huvittaa.

15 vuotta. Se on aika paljon.

Mutta koska jollain ilveellä on kajahtamatta selvitty yhdessä näinkin pitkä aika, päätin kerätä meidän mielestä hyvän avioliiton vinkkejä tänne teidän kaikkien iloksi. Ja toim.huom. mieheni saapui kotiin noin listan kohdassa 13… Ette varmaan huomaa mitään.

Tässä siis meidän 15 vinkkiä toimivaan avioliittoon:

1. Vitsi päivässä

Pitäis ehkä olla jotain romanttisempaa, mutta kun meidän suhteen liima on alusta asti ollut tämä yhteinen huumori. Se on ihan omanlaistaan, eikä useinkaan selitettävissä ulkopuolisille. Mutta on maailman parasta tietää, että on olemassa yksi ihminen, se läheisin, joka katsoo maailmaa yhtä rujon humoristisen lasien läpi, kuin itse.

2. Yhdessä maailmaa (ja lapsia) vastaan

Jotta arki sujuu ja ylipäänsä mistään tulee yhtään mitään, pitää pystyä olemaan samalla puolella. Kun elämä heittelee, töissä heitellään ja mukulat kasvaa siihen ikään, että nekin alkaa heitellä (ovia ja kirosanoja), parisuhde antaa turvaa ja auttaa rankkojenkin vaiheiden yli, kunhan siinä ei käännytä toisia vastaan. Sama pätee kasvatuksessa. Jos jotain järkeä noihin yrittää takoa, olis aika tärkeää olla yhteinen linja, joka pysyy.

3. Älä ole mulkku 

Mukavan ihmisen kanssa on keskimäärin kivempi olla aviossa (ja tekemisissä ylipäänsä) kuin ääliön. Vaikka siis riitoja tulee, koska tuleehan niitä, ja asioista ollaan eri mieltä ja ärsyttää, ei silti ole pakko käyttäytyä toista kohtaan paskasti. Meidän liitossa mä olen varmasti mulkumpi, vaikken siitä ylpeä olekaan, mieheni sen sijaan oikeasti harvoin on. Ehkä kaikkein eniten hänessä arvostan sitä, kuinka mä en koskaan ole tuntenut itseäni hänen kanssaan huonoksi tai rumaksi, näiden kaikkien vuosien aikana.

4. Unohda

Kun sellainen riita sitten on päässyt syntymään, se kuuluu sopia ja sen jälkeen unohtaa. Piste. Ei todellakaan aina helppoa, mutta suhteen kannalta äärimmäisen tärkeää. Vanhojen kaivelu vaan repii jo umpeutuneita arpia auki ja vähitellen etäännyttää teidät toisistanne.

5. Arvosta ja näytä

Vaikka vuosien (ja herrajjumala vuosikymmenien!) aikana avioliitto väkisinkin arkipäiväistyy, syntyy rutiinit, joissa toinen hoitaa tiskit ja toinen pyykit, sen toisen tekemisiä olisi hyvä muistaa arvostaa ja myös näyttää, että huomioi ne tekemiset. Kiitos ei ole kirosana avioliitossakaan.

6. Whatsappaa

Puhukaa. Meille se on, edelleen yli 18 vuoden yhteiselon ja 15 vuoden avioliiton jälkeen ihan järjettömän vaikeaa ja mieluummin paettais molemmat kammioihimme olemaan hiljaa, kun ristiriitoja syntyy. Yksi helpottava tekijä oli huomata, että varsinaisesti sillä, miten sen viestimisen hoitaa, ei ole väliä, kunhan asiat tulee selvitetyiksi. Meillä riidellään – mutta myös sovitaan – kaikkein eniten Wappin kautta. Tähän voi käyttää toki haluamaansa välinettä (tai varjele, puhua vaikka kasvokkain), mutta meillä Whatsapp toimii kaikkein parhaiten. (mua kutsutaan muuten tästä syystä nykyään tietyissä piireissä WhatSappiseksi)

7. Osoita että välität

Tää on vaikee. Meillä esimerkiksi tässä liitossa on kaksi täysin erilaista tyyppiä. Minä vaadin paljon huomiota, tekemistä ja uusia kokemuksia, kun taas “tunteiden tiehöylä” -mieheni viihtyy kotona perusasioiden äärellä ja on tyytyväinen aika vähään. Tästä meillä ehkä useimmin ristiriitoja syntyykin. Kun mieheni voi olla kovinkin innoissaan tuomatta sitä erityisen selkeästi julki, jolloin mulle jää helposti se kuva, ettei häntä kiinnosta. Tärkeää olisi siis jollain keinoin osoittaa, että välittää. Puolisosta, sen tekemisistä, yhteisestä ajasta… juu nou.

8. Viettäkää aikaa yhdessä…

Sellaista “mitä sulle oikeesti kuuluu” -aikaa pitää oikeasti muistaa viettää tarpeeksi, mielellään vähintään viikoittain. Ei tartte lähteä kylpylään, eikä reissuun, mutta edes laittaa lapset ajoissa pehkuihin, syödä hyvää ruokaa ja katsoa yhdessä joku leffa. Tai käydä lounastreffeillä. (Ikeakin toimii!) Tietysti oma juhlavuutensa on noissa minilomissakin ja niitä pitää saada myös, mutta se arjen keskeltä varastettu aika on vähintään yhtä tärkeää.

9. … ja erikseen

Ja taas yhtä tärkeää kuin yhteisen ajan nappaaminen, on myös aika erillään. Jotta yhteiselo toimii, eikä kumpikaan tunne omien rakkaiden asioidensa tai intohimojensa olevan yhdentekeviä, kummankin pitää saada toteuttaa itseään niiden omien harrastustensa ja juttujensa parissa. Tässäkin on tietysti oma tasapainoilunsa – puolison ei pitäisi tuntea jäävänsä toistuvaksi kakkoseksi säbäporukan saunailloille, eikä tietty myöskään vaikka somelle. Jotkut parit huolehtii menojensa tasapuolisuudesta lätkimällä ne exceliin, toisille sopii ihan puhumalla sopiminen. WhatSappinen suosittelee tietty Whatsappia! Mutta oli keino mikä hyvänsä, oma aika on erittäin sallittua ja suotavaa. Molemmille.

10. Ole kiinnostunut

Siitä valitsemastaan puoliskosta, sen töistä, tekemisistä ja ajatuksista kannattaa olla kiinnostunut, vaikka melkein parinkymmenen vuoden jälkeen aina toistuvat töistätulorutiinit alkaisivatkin välillä jo puuduttaa. Ja vaikka sen kaverin naamataulu välillä tympii, se ansaitsee huomion ihan kokonaan, ei some-surffailun yli puolihuolimattomasti hymähdettyjä vastauksia.

11. Tue ja kannusta

Jos puolisosi sattuu saamaan elämänsä unelmaidean karkkikaupan perustamisesta tai haluaa lähteä naturistipyöräilylle Intiaan, voit esittää omat arviosi ja keskustella toteuttamisen kannattavuudesta (se on oikein suotavaakin), mutta lopulta parasta on tukea puolisoa hänen pyrkimyksissään. Itselle yhdentekevä asia saattaa olla sille toiselle maailman tärkein, joten älä aliarvioi, vaan kannusta. Ja muista, että kyseessä on hänen unelmansa, sen ei tarvitsekaan olla sinun.

12. Älä oleta, kysy

Olettaminen ei oikein kovin hyvin vörki ihmissuhteissa noin yleisesti. Yleensä kannattaa aina mieluummin kysyä asianomaiselta itseltään kuin antaa jonkun vanhan asian toimia nykytilanteen mittarina. “No emmää ny sitte viittiny kysyä, ku et sää varmaan kumminkaan olis halunnu” -tyyppiset selitykset ovat omiaan tuottamaan tarpeetonta eripuraa.

13. Löydä vaimon hukkaamat asiat

Tää on nyt joku miehen random-veto. En yhtään tajua, mitä tässä vihjaillaan.

14. Muista perunasalaatti, äläkä paljasta että vaimon mekosta näkyy läpi

Toinen ihan random. Ei ois taas pitäny kysyä siltä mitään. Näin se kumminkin väittää:

Kun vaimo tilaa kaupasta perunasalaattia, sitä on hyvä muistaa tuoda. Kun et sitten ensimmäisellä kerralla kuitenkaan muista, yritä nyt edes sillä toisella hakukerralla muistaa, että perunasalaatti on eri asia kuin raejuusto, vaikka ne ovatkin molemmat valkoisia. Tarjoudu menemään vielä kolmannen kerran, vaikka vaimo sanoisi että “ei tartte mennä”. Kyllä tarttee.

Äläkä vaan sano mitään, jos 5 minuuttia ennen ystävien häitä huomaat, että vaimon mekosta näkyy läpi. Se on sitten nimittäin sun vika.

15. Älä luovuta

Kyllä on ihan turha väittää, etteikö olis tehnyt kaikkien näiden vuosien aikana mieli välillä panna lakanat jakoon, mutta sinnikkyydellä voi voittaa myös avioliitossa paljon. Jos Kun vastoinkäymisiä tulee, niitä kannattaa yrittää setviä rauhassa mieluummin kuin heittää koko yhteinen elämä roskikseen saman tien. Se voi kestää pitkään ja tuntua ajoittain karmealta, mutta lopulta kriisi voi jalostua myös helmeksi.

Ai niin ja sit vielä se tärkein.

Rakasta ehdoitta. 

-Päivi

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

15 Replies to “15 vuotta naimisissa – vinkki jokaista aviovuotta kohti!”

 1. Ihana ja pätevä lista! Olen täysin samaa mieltä kaikista kohdista. Mekkoasia on haastava… mutta totta sekin. ? Onnellisia yhteisiä vuosi(kymmeniä)!

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   No kyllä mää sitten lopulta olin ihan tyytyväinen, että se mekon läpinäkyvyys tuli ilmi kumminkin siinä kohtaa ENNEN häitä, ni saatiin pienellä (isolla) häsläyksellä asia vielä johonkin ordnungiin. 😀
   Ja kiitos!

 2. <3 Ootte kovin ihania. (Ja miehesi huumorintaju näytti iskevän meidän isäntään myös, en tajuu…) Täytyy ottaa näistä oppia ni voi tulla perässä, vasta kuitenki 1/3 takana,

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Hahaha, noilla miehillä on selvästi joku yhteinen kieli, mitä meidän ei kuulukaan tajuta. 😀

 3. Emäntä says: Vastaa

  1.6.18 tulee aviovuosia täyteen 17 ja elokuussa yhteistä elämää 21 vuotta. Ja kyllä, allekirjoitan joka kohdan ihan täysin ??? jopa kaksi viimeistä ? ensimmäistä kohtaa pitäisin jopa kaikkein tärkeimpänä. Jos ei voi yhdessä nauraa toisille, itselleen ja toisistaan niin aletaan mennä syvään kuiluun. Huumori avaa kummasti synkimmätkin lukot ❤

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Mä oon ihan samaa mieltä, tosta ykköskohdasta. Sillä ei ole väliä, millainen se huumorintaju on, kunhan se on yhteinen, tai ainakin sellainen että tajutaan toisia. Mä koen, että juuri toi huumori yhdistää meitä ehkä kaikista asioista kaikkein eniten. <3

 4. Mahtava lista! Allekirjoitan jokaisen ja samaistun moneen! 🙂 Samoissa lukemissa muuten mennään täällä: 15 vuotta avioeloa ja 17 yhdessä.

  Jaksuhaleja tuleviksikin vuosiksi! 😉

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Jotenkin tuntuu edelleen oudolta, että vuosia on takana jo noin paljon. Vaikka hyvänen aika, onhan tässä tapahtunut vaikka mitä, mutta silti. Liian äkkiä menee!
   Onnea, ja erityisesti tsemppiä, myös sinne suuntaan! 😀

 5. “Se on sitten nimittäin sun vika.” Loistavaa, mahtavaa! 😀 Huomasin nyökytteleväni listan läpi vaikka liittoa on takana vasta puolisentoista vuotta.

  Oot huikea! 🙂

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Hahah! Joo, sen vika se kyllä vähän oikeestaan oli, KU EI OLLU KERTONU AIEMMIN. 😀

   Ja kyllä, nää on varmaan useimmassa suhteessa sellaset peruspilarit, oli takana sitten aikaa vähän tai paljon. Asiat vaan muuttaa muotoaan ja tärkeysjärjestys ehkä heittelee vuosien mukaan.

   Ja hei, vitsi. Kiitos paljon! Vaikka emmää omasta huikeudestani ny sillai tiedä. 😀

 6. En mä noista muista tiedä, mutta kohdat 13. ja 14. on ainakin ihan totta.
  Kevyt viili ja kevyt kermaviili
  – ne ei vaan ole sama asia.

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Hahah! NIIN TOTTA!

 7. Allekirjoitan kaikki 🙂 Tosin meillä pitää muistaa kaupasta vaimolle kokista, ukkelille olutta ja nakkia 😀

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Nakkimutsi hyväksyy ukkelin nakit! 😀

 8. […] minä kovin helpolla hymyile. Me jopa riitelemme keskenämme, mikä on todella poikkeuksellista. WhatsApp:ssa, tietenkin. Mut hei, Ihan sama jos vaikka pää vähän ämpärissä käykin tai itken joskus lenkkivaatteet […]

Vastaa