Nakkifaijan kotisima

Jos joku meidän taloudessa on isännälle pyhää, se on sima. Asiaan valmistaudutaan vuosittain huolella ja ajoissa. Ostetaan uusi ämpäri. Pyöritellään sitruunoita. Mittaillaan hiivan oikeaa määrää. Pestään ja puunataan pulloja. Odotellaan rusinoiden pompsahtamista pintaan. Juodaan ainakin pullollinen raakana ja voivotellaan vatsakipuisina, että ei ollut ihan valmista vielä.

Voitte siis vain kuvitella hämäläisen leveän hymyn, kun kerroin kotona yhteistyöstä Suomen sokerin kanssa. “Ei muuta ku simat pöhiseen!” sanoi mies ja ryhtyi sanoista tekoihin.

Vaikka meillä tarkkoja simasta ollaankin, ei sen valmistaminen ole mitään rakettitiedettä. Kunnon sokerit, sopivasti sitruunaa, pieni nokare hiivaa ja kourallinen rusinoita. Siinähän se on pähkinänkuoressa. Vaikka tämä kannattaa kyllä mieluummin tehdä ämpäriin tai muuhun isoon kulhoon. Mahtuu paremmin. Öhö öhö.

Helsinki+pääsiäinen 078Helsinki+pääsiäinen 087Helsinki+pääsiäinen 092Helsinki+pääsiäinen 101

Jos et ole ennen tehnyt kotisimaa, tällä perinteisellä reseptillä onnistut varmasti!

Nakkifaijan perinteinen kotisima

8 l vettä
500 g Dansukker Fariinisokeria
500 g Dansukker Taloussokeria
2 sitruunan mehu
n. 1/4 tl tuorehiivaa
sokeria, pari kourallista rusinoita

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

Pullota sima. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja rusinoita maun mukaan.

Pullojen korkkeja ei kannata kiristää ihan tiukalle, jottei pullot käy paineesta räjähtelemään. Tulee ikävä siivo nimittäin sellaisesta. Oon vaan kuullu…

Sitten vaan odottelemaan, että rusinat pompsahtelee pintaan! Huoneenlämmössä siman valmistuminen kestää n. 3 vrk ja viileässä viikon verran.

simahommat 004simahommat 009simahommat 032

Koska meillä siman kulutus on aika runsasta, tempastaan aina kerralla tuo isompi satsi. Neljän litran ohjeellakin pääsee hyvin alkuun (juuri sillä perinteisellä, mikä löytyy fariinisokeripussin kyljestä). Mihinkään tuunailuihin ei hämäläinen simaseppo ryhdy, vanhalla hyväksi havaitulla ohjeella mennään vuodesta toiseen. Tähän annokseen lisäämäni yksi jämälime ei siis saanut kovin innokasta vastaanottoa…

Siman valmistuksesta ylijääneet fariinisokerit voi käyttää vaikka korvapuustien täytteeseen valkoisen sokerin sijaan. Meillä ainakin uppos täyteläiset ja aivan aavistuksen lakritsin makuiset fariinipuustit hetkessä parempiin suihin.

Helsinki+pääsiäinen 102Helsinki+pääsiäinen 108

Jokos kaikkien lukijoiden kellarit on sima-ämpäreitä väärällään?

-Päivi-

blogirinki

Yhteistyössä Suomen Sokeri

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

12 Replies to “Nakkifaijan kotisima”

 1. Mä tääl olen jo kaks pulloa lipittänyt. Mulla on semmoset päästäisen jälkeiset vapun odotus simat. 😉 Heh. Mut se vaan on ihan parasta!

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Sima on oikeesti parasta! Me laitetaan toiset satsit tulille justiin. 🙂

 2. Irasaniitta says: Vastaa

  Kiitti, tällä ohjeella siis yritetään.. :=)

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Ollos hyvä! 🙂

 3. Hei, meillä lapsuudenkodissa sima oli myöskin pyhä asia ja on sitä isälleni vieläkin 😉 Isäni resepti on mummuni peruja ja kulkenut siellä suvussa ties kuinka pitkään. Aika sama kaava siinä kai pitkälti on tämän perus ohjeen kanssa, mutta muutama kikkailu lisäksi tietenkin. Esim. sitruunasta siemenet ehdottomasti pois. Sekaan puoli pulloa pilsneriä ja hapanleivän pala. Nam 😛 Ja meidän perheessä simaa tehtiin tarpeeksi, niin että vielä juhannuksenakin löytyi jostain kätköstä vähän extra käynyt pullo 😉

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Oi, mikä ihana perinneresepti! Ihanan legendaarisen kuuloinen. 🙂 Meidän faijalta vielä puuttuu noi omat lisäykset, mut ehkä vuodet tekee tehtävänsä. 🙂

 4. Esikoisella synttärit (sukulaisversiot) sopivasti tovi ennen vappua. Kerään irtopisteet kunnon emännöinnistä tällä home made simalla. Ekaa kertaa, jaiks. Saaks pullot täyttää kuin täyteen?

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Jes! Meillä on sama homma ollu useana vuonna ja kotisima on aina hittituote! Sit vielä pyöräytät tuoreita munkkeja ni avot! 🙂

 5. Heips, mulla sitten taas tällainen äitini “vanha” versio: kun sitruunat on hyvin pesty, niistä otetaan ensin esim kuorimaveitsellä talteen varovasti sellaisia ohuita “kuorikiehkuroita” joissa ei saa olla yhtään sitä valkoista (ettei tuu simaan karvas maku). Seuraavaks kuoritaan ihan oikeesti ne sitruunat juurikin niin, ettei niihin kuorittuihin sitruunoihinkaan jää sitä valkoista pintaan ja sitten leikataan ne siivuiksi (siemenet pois, of course). Kun toi vesi-sokeri hässäkkä on saatu tehtyä, sekaan ne sitruunaviipaleet ja kuorikiehkurat ja tietty se hiiva. Vähän työläämpi versio ton kuorimishomman takia, mutta tulee niin ältsyn hyvää näin…kokeilkaas huviksenne! 😉

  1. Hei, meillä kuorittiin lapsuudenkodissa sitruunat simaan juuri noin!

   Pitäiskö tänä vuonna tehdäkin taas simaa…

  2. nakitjamutsi says: Vastaa

   Oi, kiitos vinkistä! Menee ehdottomasti kokeiluun! Ihania nämä kaikkien omat simaversiot. 🙂

 6. Nyt kyllä on pakko keitellä ekaa kertaa itte simat!

  Saisko vielä pullien ohjeen, näyttää niin hyvälle nekin :D. Ja myös vähän vinkkiä, että kauanko kohotat ja missä välissä, mun pullat meinaan kohoaa aina liikaa (oisko liikaa jauhoja?)

Vastaa