Teini (Vitux vitux)

Teini (Vitux vitux) on ihmisiin kuuluva, kooltaan aavistuksen aikuista ihmistä pienempi nisäkäs.

Tuntomerkit

Teini erottuu muista ihmistyypeistä välinpitämättömyydellään, maailmanomistaja-asenteellaan, sekä yllätyksellisillä raivokohtauksillaan. Ulkoisesti teini muistuttaa jo monin tavoin täysikasvuista ihmistä, mutta nopeasti kasvaneet raajat saattavat aiheuttaa varsamaista liikehdintää ja runsas syljeneritys pakonomaista tarvetta räkiä. Mopoautojen bassonjytkeestä johtuvan kuulonaleneman johdosta teini ei usein ole kuulevinaan muiden kuin lajitovereidensa ääniä.

Perusteini pukeutuu usein paheksuttavan pieniin hepeniin ja esiintyy jopa talvikausina paljain nilkoin. Kehtaakin. 

Levinneisyys

Teinit ovat vallanneet vessan, kylppärin, olohuoneen suurimman sohvan ja maailman.

Elinympäristö

Teinit esiintyvät usein suurissa ja kovaäänisissä ryhmissä aukeilla alueilla, kuten parkkipaikoilla, puistoissa ja pikaruokaravintoloiden kulmilla. Teinien määrän on havaittu dramaattisesti lisääntyvän jopa kymmenessä minuutissa paikoissa, joissa heidän on hetkellisesti luvallista olla. Usein teinilaumat häädetään lopulta täysikasvuisen ihmisen toimesta, koska aikuinen ei vaan kertakaikkiaan kestä ajatusta omasta menetetystä nuoruudestaan, eikä missään nimessä suostu muistamaan olleensa samanlainen mesoava uhoaja joskus itsekin.

Elintavat

Teini on virkeimmillään öisin ja lähteekin liikkeelle usein siinä vaiheessa, kun täysikasvuinen ihminen on jo ensimmäiset kaksi kertaa käynyt tiristämässä yöpissat (varmuuden vuoksi). Teini omaa hyvin rajallisen kyvyn huomioida muita kuin itseään ja pitääkin täysin luonnollisena elää muista välittämättä oman rytminsä ja halujensa mukaan. 

Lajille ominaista on herätä iltapäivällä ja muutaman tunnin lisälevon jälkeen raahautua mumisten aamupalalle, jättäen kuitenkin lopulta kokonaan syömättä, koska tarjolla ei ole mitään “hyvää”. Nälkäisenä teini on normaalia rasittavampi ja vetelämpi. 

Teini harvoin vastaa asiallisesti häneltä jotain kysyttäessä, mutta kertoo mielellään (oikean) mielipiteensä pyytämättä. Asiat harvoin kuuluvat teinin vanhemmille, eikä teinin mukaan aina olisi myöskään “pakko vittu kyylätä”.

Tässä ihmistyypin vaiheessa vielä täysin tuntemattomia asioita ovat mm. rätti, pyykkikori, roskalaatikko ja imuri.

Ravinto

Kaikki “hyvä”, mutta ei koskaan mikään valmiiksi tarjolla oleva.

Yleistä

Teini on maailmanlaajuisesti rauhoitettu laji, eikä sen kanssa kannata ryhtyä väittelyyn, koska se tietää kuitenkin aina paremmin. Teinin alalajille, Ikiteinille (Juntix juntix) uho jää päälle pidemmäksi aikaa, mutta ympäri maailman on kuitenkin raportoitu myös teineistä, joista on kasvanut lopulta fiksuja ja ajattelevia ihmislauman jäseniä.

Sitä odotellessa.

-Päivi

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

73 Replies to “Teini (Vitux vitux)”

 1. Meillä koittaa luultavasti tänä vuonna se hetki, kun varhaisteini (nyt 12,5 vuotta) muuttuu oikeaksi teiniksi. Luetutin mainion juttusi äsken hänellä. Hän tuumi, että “mä en raahaudu mumisten aamupalalle, mä en tuu ollenkaan aamupalalle”. Totta, nyt kesälomalla hän herää suoraan tosi myöhäiselle lounaalle. Ehkä hän siis on jo oikea teini! 😮

  1. Hej, Pelasti mun päivän tällä jutulla! 🙂 aivan kamalan hyvin olit tehnyt esityön ja etsinnät löytääkses tämän lajin! 🙂 Mulla on tommonen vielä kotona…irtautumassa kylläkin …toivomme mieheni kanssa nopeaa irtautumista kodin piiristä. Tää ois sitte viimenen mulle….siis Vitux Vitux…huokasen helepotuksesta ku se meistä pääsee erroon…tai ..niin ..päinvastoin siis…Halit sulle! 🙂

   1. nakitjamutsi says: Vastaa

    Hahah, en kestä! Aamupalan voi toki kyllä näppärästi myös skipata ja siirtyä suoraan lounaaseen. Tai miksikä ruoaksi nuudelit nyt ikinä hyväksytäänkään. 😀
    Meillä on vasta esikoinen Vitux vitux -vaiheessa, ei taida siis ihan hetkeen tässä taloudessa hommat helpottaa. Apua! 😀

 2. Mamiliini says: Vastaa

  Aikas makia kirjoitus! Ja niin totta!??

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Haha, kiitos! Ja kyllä, empiirisen tutkimuksen perusteella totta on monilta kohdin! 😀

 3. Just löytyy meilläkin. Ainoa ero ettei pukeuduta pikku hepeneisiin vaan helteilläkin vedetään ne mustat farkut jalkaan ja paksu Nike päälle ;( Samat kamppeet kesät talvet.

  1. Miikkulainen says: Vastaa

   Ihanaa? meilläkään ei hepeneistä välitetä vaan mustat farkut, joku musta merkkipaita ja Niken lenkkarit+takki kesät talvet. Ei voi ymmärtää….

   1. nakitjamutsi says: Vastaa

    Joo, totakin versiota kyllä näkee! Meillä ollaan tota hepeneosastoa hyvin pitkälti, mutta seuraavasta näyttäis kasvavan musta Nike. 😀

 4. Olet tosi hyvä kirjoittaja, kiva että eksyin blogiisi 🙂

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Kiitos paljon! Mustakin on kiva, että löysit blogiin. 🙂

 5. muumimamma says: Vastaa

  Totta joka sana mutta kasvaa niistä kelpo kansalaisia☺ ja kiittävät vielä kotikurista☀ kun kysyy huom!utelee kenen kanssa ja kuka ja mistä tuntee, käskee tuoda kavereita kotiinsakin? kotiintuloajat ja jos ei ilmoita et ei pääse siihen aikaan kun piti niin tietää et äiti tulee hakee se kamala yöpaita päällä muksun kotiin? ja se teinin ainakin tyttöjen mieli kun on kuin vuoristorata ja aina et tiedä onko se ylä vai alanousua.? kyl se siitä sitten. Kolme normi aikuisiksi saanut ja neljäs muutaman kuukauden päästä 18 v.

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Jeps! Juuri meinasin itse mennä istumaan iltaa terassille, mutta se olikin vallattu teinien toimesta. Saavat olla, kiva vaan kun viihtyvät tossa “nurkissa”.

 6. ?????

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   😀

 7. Heli-päivikki says: Vastaa

  Voi taivas niin totta?kyllä taas sai nauraa. Mahtavaa lyriikkaa.

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Kiitos! 😀

 8. Kyllä. Kyllä. Kyllä. On lohdullista lukea, että meillä asuu lajinsa normaali edustaja. Se, joka avaa jääkaapin oven ja paiskaa sen samantein kiinni “mikstääleioomitääruokaa” ja liikkuu nopeasti vain silloin kun “mullonenääviisprossaaakkuu”. Kiitos tästä! I feel you.
  ps. monta päivää vielä koulun alkuun?
  ps2. milloin tää loppuu?

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Joo! 30 sekunnin akkuvaroitus on kyllä tehokkain (ja ainut) keino saada teinin perse ylös sohvalta ääntäkin nopeammin.

 9. Myöhemmin kun ovat poistuneet kodistaan he soittavat äidilleen ja kysyvät kuinka sinä valmistit sen makaronilaatikon ja makkarasopan…

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Toivottavasti! <3

 10. Onneksi nuo ajat ovat jo takanapäin. Meidän papupata kullannuppu muuttui puhumattomaksi ynähtelijäksi ja yleensä näin hänestä vain hirveisiin lökäpöksyihin verhotun takapuolen, koska pää oli aina jääkaapissa. Hänen huoneeseen ei voinut mennä jos rokotukset ei olleet ajantasalla. Mutta nyt… se ihana hymypoika huumorineen on palannut. Ei se kestänyt kuin vajaat 5 vuotta. Eli tsemppiä vaan sinne 🙂

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Ai helevata, viis vuotta?! Mää kualen! 😀

 11. Teinin pikkusisko se "ei niin paha" teini says: Vastaa

  Itseasiassa teini kyllä kuulee vanhempien puheen ainaisena huutona.

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Joo muuten, olet varmasti ihan oikeassa! Myös muiden aikuisten puhe on lähinnä “rageemista”.

 12. Kuvauksesta puuttuu kieli-osio 🙂 Teini puhuu lyhenteillä EBIN, YOLO; MP, EBIN, 6/5 jne…..

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Aivan oikein! Teini ääntelee todellakin pääasiassa ainoastaan kirjainlyhentein!

   1. Usein käytettyjä myös ”Kui” , ”juu”, ”e” , ”MO”, ”OMG” ,

 13. “Levinneisyys
  Teinit ovat vallanneet vessan, kylppärin, olohuoneen suurimman sohvan ja maailman.” Yleisin esiintymäpaikka ABC parkkialue..

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Joo, totta! Parkkialue oli mainittu vasta kohdassa “elinympäristö”. Meillä eritoten jäähallin ja Hesen parkkikset.

 14. No just, ihan kuin itse -silloin teininä?

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Äläpä! 😀

 15. Niin kyllä osu tuo kirjotus mun teiniin, mutta eilen ihan omatoimisesti imuroi oman huoneen kaverin kanssa. ?

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Apua! Ton on pakko olla merkki jostain vakavasta! 😀

 16. Anne Mattila-Borg says: Vastaa

  Suomen teinien käytöstavat alittavat monen muun maan tavat, samoin kielenkäyttö. Liekö syynä vanhempien alkoholinkäyttötavat. Saan ulkomailla hyvää kohtelua, Suomessa on omanlaisensa meno. — Ollaan äkkirikkaita nousukkaitako?

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Kuulostaapa surulliselta ja omituiselta. Mätämunia mahtuu porukkaan aina, joka ikäluokassa. Meillä pyörii paljon nuoria ja lähes poikkeuksetta kaikki todella hyväkäytöksisiä ja asiallisia. Nuoret ovat pikemminkin fiksuuntuneet vuosien varrella, eikä toisin päin.

   1. Riippuu paljon missä nää nuoret on.. kun ovi menee kiinni niin siitä omasta nuoresta kuoriutuu jotain ihan muuta mitä luulee.. senkin kuullut ja nähnyt.. ?

  2. Mun mielestä Suomessa vaan ei välttämättä kasvateta lapsia ihan niin rohkealla auktoriteetilla ja niin laajoilla kasvatustaidoilla kuin muualla. Kun seurailee eri maiden kasvatustyylejä, muualla maailmalla oon törmännyt enemmän “varhaisen puuttumisen malliin” eli siihen että lapselle selitetään ympäröivää maailmaa hyvinkin aktiivisesti ja hänen kanssaan keskustellaan hänen epäsopivasta käyttäytymisestään (ei syyllistäen tai nolaten vaan rakentavasti ja analyyttisesti). Lopulta, jos lapselle ei ole teini-ikään mennessä mennyt päähän käyttäytymistavat ja hyväksyttävät normit, tulee kunnon kannustimet ja rankaisut. Suomessa olen nähnyt paljon “hälläväliä-, “hän nyt vaan on tuommoinen”-kasvatustyyliä ja sitä ettei osata eikä tajuta puuttua tilanteisiin kasvattaen vaan enimmäkseen reagoiden (usein negatioilla), ja siten sitä tulee usein lukittua lapsen sielu kuin herätettyä kysymyksiä ja halua ymmärtää. Tää on vaan lapsettoman ihmisen rajallinen näkemys asiasta. En tiedä onko perää ja vaikuttaako, mutta esim . Koirien kasvatuksessa jos ei ole systemaattinen ja seuraa aina samaa mallia, koira oppii vain jättämään käskyt huomiotta.

   1. Olisiko syy siihen miksi ulkomailla törmää paremmin käyttäytyviin teineihin se, että meiltä puuttuu selkeät sosiaaliset normit siitä minkälainen käytös on sallittua ja sopivaa ja mikä ei. Meillä ei paheksuta ääneen ja anneta palautetta. Ei ole helppo navigoida lapsena ja teininä, kun mihinkään ei selkeästi puututa eikä aina edes reagoida. Silloinhan sitä ajattelee, että “tää on ihan ok, että mä saan käyttäytyä näin, kun ei kukaan sano mitään”. Ja mä oon kyllä tietoinen siitä, että teinin kasvattaminen aikuisuuteen on haastavampaa kuin pienemmän lapsen kasvattaminen ihmisyyteen. Mutta jos pieni lapsi aktiivisesti osataan kasvattaa ihmisyyteen ja osaksi yhteisöä, on se teinin jatkokoulutuskin mahdollisesti tuloksellisempaa. Ja sitten saa niitä hyvin käyttäytyviä teinejäkin joskus kohdata. ?

 17. Tuosta puuttui kokonaan teinin biosfääriin kuuluvat elintärkeät komponentit eli älypuhelin, vara-akku ja rajaton netti.

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Hahah, mulla on kyl toi sama! 😀

 18. Apua! Nyt oon huolestunut: meidän teini 15vee imuroi pyynnöstä, tyhjentää tiskarin omatoimisesti, pyykkää itse (myös muiden vaatteet), tekee itse ruokaa (saa mieleistään) leipoo (välillä liikaakin) komentaa minut lenkille jos aloitan lauseen “tuotaaa…”-sanalla. Nukkuu kyllä normiteinin lailla vaivatta Huomenta-ajankohdan ohi kun on syönyt vähintään 2x iltapalan ja käyttää villasukkia!?!

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Kyseessä on lajille täysin epätyypillinen käytös, ehdotan nopeaa hoitoonohjausta!

   1. Onko teineille oma parantola??? Mun teini on mallia Savolax. Onko täälläpäin suositeltavia uudelleen ohjelmoijia?

  2. Meillä kans tehdään kotihommia, välillä tarvii sanoa useamman kerran jotta musiikin metelin takia kuulee.. (kuulokkeet).
   Ehtiihän tuo vielä teillä muuttua ???

 19. WOW?Lapsettomassa voin sanoa että te Isät ja äidit olette todellisia, huumorittomien teinien, elämän sankareita?

  1. Pls, korjaa virhe “Lapsettomana”

   1. nakitjamutsi says: Vastaa

    Teinithän on valtavan huumorintajuista porukkaa! Paitsi silloin, kun huumori koskee niitä itseään, hah! 😀 Oikeesti noi on ihan sikahyvää porukkaa. Joskus tilanteet vaan eskaloituu… 😉

 20. AIIISSAAAAKELI KUOLEN NAURUUN! Juntix Juntix <3

  Ja Betix Päivix hahaha.

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Hahaha! 😀

 21. Satuelämää says: Vastaa

  Tää on vaan NIIN hyvä…meidän taloudessa tämä ihmistyyppi alkaa vähitellen kehittyä… 🙂

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Meillä on vasta kovimmat ajat edessä, luulen, et parin vuoden päästä on aika heviä settiä, kun kaksi vanhimmaista on tässä vaiheessa. 😀

 22. se 13v "teini" says: Vastaa

  äiti linkitti tän mul, oon nyt siis 13v ja nii..Xd

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Kuulostaako tutulta? 😀

 23. Kiitti päivän nauruista! Niin totta joka sana ja niin hauskasti kirjoitettu. Ja kokemuksella voin sanoa, että hyvä niistä (vituxvitux) tulee ❤

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Siihen mäkin luotan! Ihan positiivisia merkkejä on jo havaittavissa, aika ajoin… 😉

 24. Kohta viimeinen Vitux Vitux uunista ulos says: Vastaa

  “Vitux Vitux” ei voi kesälläkään riisua niitä nilkat paljastavia sukkiaan vaan kaikki pihat ja kauniit kukkakedotkin on kirmailtava läpi ilman kenkiä, mutta EHDOTTOMASTI sukat jalassa!
  Kyseiset sukat sitten ilmestyvät kilon painoisena kasana ja nurinkääntyneinä pyykikoriin ja niiden pitäisi kuulemma olla puhtaana sekä kuivana noin parin tunnin päästä – kera tärkeiden mustien farkkujen ym. tummien vaatteiden…
  Se kilon painoinen sukkamyttykasa suoltaa sit selvittelyn ja availun myötä itsestään n. puoli kiloa hiekkaa, ruohonkorsia, männyn-/ kuusenneulasia ym. luonnontuotteita.
  Jos erehdyt mainitsemaan kauniisti tälle “Vitux Vitux”: lle sukkien kääntämisestä oikeinpäin ennen pesuun tuomista, niin vastaus on hellyttävän kunnioittava:
  ” Vittu ihan sama, ku ei vittu kiinnosta, mut JOO-JOO (ääni nousee jo kummallisesti)”
  😀

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Joo! God damn sukat! Meillä niitä löytyy mytyissä useimmiten sohvatyynyjen alta, lattioilta, sängyistä ja joskus jopa pöydiltä. ARGH! Mut minkäs teet, ku EI VITTU KIINNOSTA! 😀

   1. Meillä on vakkari sanastoa “ihan sama, vittu” ??
    Kiitos tästä! Ihan loistava teksti???

 25. Kirjoitus oli hyvä ja hauskasti kirjoitettu. Mihin maailma on mennyt näiden teinien kieltenkäytössä? En varmasti itse ollut helppo teini omille vanhemmilleni, eikä omat teinini myöskään minulle. MUTTA koskaan ei kukaan haistatellut, saati puhunut kuin törkyturpa. Nykyiset teinit tekevät sitä liian usein. Oma teinini, kolmatta sukupolvea haistattaa häikäilemättömästi ja nostaa keskisormea tiheästi. Uhmakkaaseen käytökseen ja kielenkäyttöön puuttuen vastaus oli”haista vittu senkin kuusikymppinen äpärä”, siis minulle, mummille. Ihan en jaksa ymmärtää tätä kaikkea. Omat lapseni olisivat saanet sellaisen rökityksen, että muistaisivat sen lopun elämää. Nykyisin täytyy vaan ymmärtää, se on huono asia ja sillä on huonot seuraukset. Käytöstavat ja muiden kunnioittaminen ovat kummasti kadonneet.

 26. En tiennytkään, et teinit on nykyisin tollasia?. Mulla ei ollut oikeastaan koskaan vaikeuksia omien teinieni kanssa. Mulla on kuiten 4 lasta ja kaikki ovat nyt jo täysikäisiä. Meillä ei saanut käyttää v-sanaa, eikä muitakaan kirosanoja, eikä haistatella vanhemmille. Ei oltu kuitenkaan minkään lahkon uskovaisia, mutta kuri oli?

 27. Olen elämässäni toisen kerran teini-ikäisten huoltojoukoissa, ja meittillä on toinen ollut pari vuotta juuri tollanen yllä esitetty teininuorukainen ja toinen nuorukainen on tullut esiteinivaiheeseen, molemmat tuntuu tietävän paljon enemmän kuin me huoltojoukkolaiset. Päivät tosin rientää vauhdikkaasti kun toinen mesoo huoneessaan jonkun sotapelin kimpussa ja hokee vittu vittu ja takoo nyrkillä pöytää vähän välii ja toinen on vallannut olkkarin ja pleikka päällä pelaa toista sotapeliä niin että kuulat vinkuu koko kämpässä…

 28. Ei oo todellista!! Siis oot käyny meidän ikkunan takana kyyläämässä meidän elämää!! ???

  Meillä näitä on/ollut 3… yksi heistä asunut omillaan pian 3v.
  Yksi heistä Vei tänään siivouskamppeita omaan kämppäänsä ja muuttaa sinne tällä viikolla ja viimeinen asuu kotona vielä ainakin vuoden…. vielä kaksi tulossa tuohon ikään.. onneksi vielä aikaa.. ehtii toipua edellisistä. Huoh!
  kokemusta riittää.. ??
  Tää keskimmäinen muuttava teini ei Osaa tehdä ruokaa, vaan polttaa kaiken, tai tiputtaa valmiin tuotoksen lattialle.. Ja toteaa sen jälkeen epätoivoisesti, että hän ei osaa ikinä mitään!!!
  Sitä ihmettelen, että meillä ei kirosanat lentele.. ehkä siksi, kun kerran vanhin sanoi V-sanan ja sanoin ettei mun tarvi tollasta kotonani kuunnella, että saa olla viimenen kerta…Ilmeisesti siis kunnioitus kaikilla sen verran korkealla ja olen kyllä siitä tosi ylpeä heissä!!
  Kotiin jäävä tekee aina nuudelia.. siis aina! Eikö se ikinä kyllästy.. joka kerta kun ruoka ei ole valmis niin nuudeli kippo kilisee..
  niin ja mainittakoon vielä se, että meillä tiskivuorot on alkaneet kun menneet ekalle. Ensin 1pv ja nykyisin 4pv. Hyvin ovat vastuun asiasta ottaneet vaikka välillä nurinaa/mutinaa/valitusta/huutoa kuulunutkin asiasta.
  Mahtava kirjoitus kyllä oli! ?

 29. Epäteiniteini says: Vastaa

  Hauska kirjoitus, mutta pakko todeta etten samaistu läheskään kaikkeen mitä kirjoitit, vaikka kyseisen lajin 14 -vuotias naarasyksilö olenkin?
  Sen takia halusinkin sanoa kaikille teinien outoudesta kommentoinneille: meitä on kuulkaas monenlaisia! Normaaliteinityypin lisäksi näet on on meitä teinin alalajin nörtix nörtixin edustajia, jotka emme kiroile ja juttelemme mielellämme vanhempien kanssa. Emmekä pukeudu hepeniin tai Nikeihin tai edes pelaa kahtatoista tuntia putkeen millään. (No okei
  , nilkkasukat ja WhatsApp-Snapchatit kyllä on käytössä, mutta niitä teidän kaikkien aikuistenkin pitäisi kokeilla! Paitsi nilkkasukkia talvisin. Pelkkä ajatuskin hyytää.)

  Jos teinisi edustaa kuitenkin teini -lajin normaalia yksilöä, pysy vahvana! Kiva tyyppi se siellä jossain hupparinsa syvyyksissä on.

 30. Ha, palaan aina välillä lukemaan tän kirjotuksen ku käämit kärähtää! Meiltä löytyy yks epätyypillinen, sekä toinen täysin kuvailemasi mukainen nisäkäs. Mykästä on tullut hyvinkin avoin ja puhelias, ja toisesta toisinpäin. Paras ravinto on pizza ja nuudelit, mutta elinympäristö on silloin epäsopiva koska oikeaa ravintoa ei kuitenkaan ole tarjolla. Jos yritän valmistaa jotain, on pizza ja nuudelit ainoita oikeita. Itse en ehdi edes ensimmäiselle yöpissalle, kun herään “nälkä”- tai “ei oo puhtaita vaatteita” -lauseisiin. Kaikenlainen näsäviisastelu on jokapäiväistä ajanviettoa.

 31. Täällä 2x 13,5 neitosta. Vielä tässä jokusen vuoden saa nauttia tästä “ah niin kasvattavasta ajasta”.
  Kiitos mahtavasta kirjoituksesta

 32. Kuulin tämän tänään:
  “Hei onko Päivi sun siskos? Se kuka kirjoitti sen teinitarinan blogiinsa”
  Kohta kuulutetaan lavallekin Päivinä. ?

 33. Vedet silmissä luin upeaa tekstiä =) Pakko tähän yhteen kommenttiin vastata, että kannattaa ehkä seurata myös niiden huonosti käyttäytyvien teinien vanhempia, toki ei kaikkia =) SILLÄ osa vanhemmista käyttäytyy itse todella huonosti ja epäkunnioittavasti toisia ihmisiä kohtaan. Mistä lie sitten lapset ja teinit mallia ottavat??? Osa vanhemmista taas on välinpitämättömiä, että ei väliä miten omat teinit käyttäytyy ja sitten osa vanhemmista taas on liikkeellä ajatuksella ”ei se minuun kullannuppuni”. Eikä näihin kuulu välttämättä alkoholin käyttötaipumukset millään tavalla, osalla valitettavasti ehkä liikakäyttöä nähtävissä. Ei ne lapset ja nuoret itse ala käyttäytymään huonosti, vaan kyllä se lähtee ihan muualta eli vanhemmat ikäluokat voisivat myös katsoa peiliin. Lisäksi sellainen asia, että Suomessa on näkyvillä todella paljon nk. lapsivihaa – ja sitä ei todellakaan näy esimerkiksi etelä-Euroopassa. Täällä lapsia ja nuoria kohdellaan välillä todella huonosti (siis ulkopuoliset ihmiset) ja syytetään vaikka mistä, kun taas ”viisaat aikuiset” saa örveltää ihan mielinmäärin ja se on ok. Käsittämätöntä!!! Kannattaa joskus miettiä omaa nuoruuttaan – toki superyksilöitä ollut aina olemassa =) ja sitä mitä silloin nk. nuorisokulttuuriin kuului sekä huomioida, että aika ja maailma muuttuu. Lisäksi Suomessa vallalla edelleen ajatus, että lapsista pitää saada omatoimisia ja itsestään huolehtivia yksilöitä mahdollisimman varhain. Se taas aikaansaa lapsilla turvattomuutta ja liialllista vastuunkantoa, eivät saa olla lapsia. Esimerkiksi etelä-Euroopassa lapset elävät arkea perheiden, ystävien ja sukulaisten kanssa, puhekieli ja käytöstavat ovat jo sitä kautta erilaisia kuin meillä. Lapset jää yksin jo alakouluikäisinä pitkäksikin ajoiksi ja pitää vaan pärjätä. Sanon näin ammattikasvattajana ja paljon nähneenä, että rakkautta ja rajoja sekä suvaitsevaisuutta, aikaa, läsnäoloa ja lämpöä tämä maailma kaipaa <3 <3 <3

 34. […] perheen ”testikappale”, esikoinen, teini on taas ehtinyt viimeisen kolmen kuukauden aikana sekä harpata ainakin kilometrin lisää mittaa […]

 35. Apua! Mun 55-vuotias mieheni on lajimäärityksen perusteella teini!

 36. Jaksaa jaksaa…
  Meillä on tämmöinen esiintymä X3!
  Joku tuolla ylempänä sano,että 5 vuotta…
  Mää veikkaan etten oo enää sitä loppua todistamassa,oon varmaan jossain laitoksessa jo silloin,tai sit vanhainkodissa ainakin jos noita kolmea on uskominen?
  Tsemii siis meille ja motii myös jaksaa heidän kanssaan!
  Mutta että 5v… OMG!

 37. Muodostunut aika vakkariksi iltasaduksi itellä Protu-leireillä. Naurattaa aina nuoria! Kiitos tästä. 🙂

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Hei parasta! Ihana kuulla! <3 Ja kuin sattumalta, tämän tekstin inspiroineet nuoret olivat juurikin protu-ikäisiä viime kesänä. 🙂

 38. Kiitos! Mä niin nautin tästä tekstistä? ja odotan sitä hetkeä kun meillä asuva lajin yksilö siirtyy armeijan harmaisiin? se kuulema aiheuttaa ainakin hetkellisen ryhtiliikkeen ja poikkeaman normaaliin?!?

Vastaa