24 askelta puutalokaupungin jouluun

Sen verran on taas ollut arjessa vauhtia (ja sairastelua), että melkeinpä yllätyin tajutessani joulukuun alkavan huomenna. Muutaman joulumamma-pisteen sentään saan hommattuani muksuille joulukalenterit kerrankin ajoissa, joten edes yhden viivan saan vedettyä to do -listalleni.

Koska haaveilen joka vuosi rauhallisesta jouluun laskeutumisesta ja leppoisasta fiilistelystä, ajattelin koota itselleni, ja tietysti teille muillekin, joulukalenterin, jonka avulla joulutunnelma saapuu varmasti. Tämä nimenomainen kalenteri on valmistunut meikäläisen paikallisuus, eli uusikaupunkilaisuus edellä, mutta on erinomaisesti sovellettavissa missä tahansa.

Tässä siis 24 askelta joulutunnelmaan Uudessakaupungissa:

 1. Ja ensimmäisenä päivänä hän rauhoittui. Ennen joulustressiin ryysimistä on aiheellista lämmitellä glögit, puhaltaa pölyt kynttilöiden päältä ja virittäytyä fiilikseen kuuntelemalla joulumusiikkia tai katsomalla jouluisia elokuvia. Yksin kotona, Holiday, Ihmeellinen on elämä, Rakkautta vain… Onhan noita. Piparit, suklaa ja tahmaisuudessaan takahampaisiin takertuvat vihreät kuulat kuuluvat asiaan.
 2. Wahlbergin museotalon joulunäyttely on varma tapa päästä joulufiilikseen. Kannattaa käydä koko perheellä, lapsille on museossa paljon kivoja tehtäviä ja puuhaa!
 3. Harvasta tapahtumasta saa yhtä varmasti taianomaisen joulumielen kuin taitoluistelijoiden joulunäytöksestä. Kun pienimmät piparkakkuasuiset luistelijat liukuvat ylpeinä jäälle, liikuttumiselta ei voi välttyä.
 4. Kauneimpiin joululauluihin ei kyllästy koskaan. 4.12. niitä voi rauhoittua laulamaan poikkeuksellisen ihaniin puitteisiin Taidetalo Pilvilinnaan. 
 5. Itsenäisyyspäivän aatto on paras ilta kutsua kavereita kylään, koska useimmilla on seuraavana päivänä vapaata. Viiniä, juustoja, lautapelejä ja hyvää seuraa. Ah!
 6. Välipäivä! Laita riisipuurot tulille ja nosta jalat kohti kattoa.
 7. Suuntaa herkkuostoksille Pakkahuoneen jouluiseen pop up -puotiin Myllyrantaan. Kustavilaisen Mokkapuun valikoimasta löytyy parhaat pikkumuistamiset pukinkonttiin ja luvattu on myös tuoda kesä talven keskelle, nimittäin myynnissä on myös legendaarisia Pakkiksen munkkeja.
 8. Kierrä kurkkimassa tähän mennessä auenneet kahdeksan keskustan puutalojen joulukalenteri-ikkunaa.
 9. Tämä on se päivä, jolloin Uuteenkaupunkiin tulee henkilöjuna! Kaksi kertaa! Kaupungissa on siis jouluhulinaa koko päivän aina jouluisesta puutalokierroksesta poniratsastukseen ja tonttumuorin seikkailuista putiikkien pop up -pisteisiin.
 10. Älä annan pimeyden ahdistaa, vaan irrottaudu vällyistä hämärän tultua kävelykierrokselle keskustaan. Kierrä ihastelemassa Alinen- ja Ylinenkatu ja Kaupunginlahden upeasti valaistu pohjukka. Tänään ehdit myös nähdä vielä kaupungin ensimmäisen valotaideteoksen Alisenkadun ja Koulukadun risteyksessä. Pikkuputiikkien ikkunashoppailu hoituu mukavasti samalla kierroksella. Muista heijastimet!
 11. Tee jotain kivaa koko perheen kesken. Kaiva edellisjouluina saadut lautapelit pölyttymästä, vie poppoo Aquariukseen keilaamaan tai molskahtakaa iltauinnille uimahalliin.
 12. Ilahduta paikallista vanhusta osallistumalla Siivosen Kukkapirtin ja Sakunkulman joulukukkakeräykseen. Käy maksamassa kukka Siivosella, he hoitavat toimituksen.
 13. No hei, tää on meitsin lista, eli mene koripallo-otteluun Pohitulliin. Vuorossa Korihait – Helsinki Seagulls. Ei ne nyt aina voi hävitäkään!
 14. Helpota joulustressiä ja tilaa joulupöydän safkat valmiiksi. Mun entiseltä työmaalta Golfravintolasta saa ihan parhaat laatikot, saaristolaisleivät ja joulukalat. Samoja tuotteita myydään muuten tänä vuonna myös tuolla Pakkiksen puodissa, erinomainen lisä!
 15. Tee kierros keskustan kivijalkaputiikeissa. Kurkkaa ainakin kirjakauppa, ihana Vihreä Lammas, Sisustus Ulpukka ja yrittäjien yhteinen joulupuoti. Kannata ensisijaisesti paikallista ja kotimaista.
 16. Vie itsesi ulos syömään ja hemmottele itseäsi jonkun toisen valmistamalla aterialla. Suositus aina tunnelmalliselle ja ihanalle Bistro Baylle ja uudistuneelle Pookille.
 17. Piparkakkutalkoot! Väsää taikina alusta asti itse tai osta valmiina, usuta muksut hommiin. Jos leipominen ei inspiroi, poikkea puurolla ja ostoksilla Männäisten kotiseutumarkkinoilla Kalannissa.
 18. Hiljenny nautiskelemaan joululauluista paikallisten kuorojen konserttiin Uuteen kirkkoon. Muista nauttia joulufiiliksestä ja unohtaa tekemättömät valmistelut hetkeksi.
 19. Siivoa. Tai älä. Ihan kuinka itse haluat. Tontut löytävät kyllä perille, vaikkei eteisessä olisikaan kesäkuun alussa järvivedessä kuurattua räsymattoa.
 20. Käy valitsemassa lasten kanssa joulukuusi torilta. Tai metsästä (mielellään omasta).
 21. Kolme yötä jouluun on, joten heittäydy lasten kanssa jouluhömpöttämään! Joulumusat täysille, koristeöverit kämppään ja pipariöverit vatsaan. Parasta!
 22. Jos jokin on uusikaupunkilainen perinne, se on Joulun Soundi. Paikallismuusikoiden tunnelmallinen konsertti siis tutusti Uudessa kirkossa klo 19.
 23. Kun kuitenkin juokset viimeisillä ruoka-asioilla, muista jakaa olemuksellasi joulumieltä ympärillesi. Hymyile, tervehdi, halaa. Käy moikkaamassa sitä vähemmän läheistä sukulaistätiä ja yllätä naapuri joulukukalla.
 24. Nauti. Ole läsnä. Rakasta. Tämä on yksi vuoden parhaista päivistä.

+ 1 Käy teatterissa! Tai osta lahjaksi lahjakortti. Uudenkaupungin teatterin Housut pois on saanut valtavasti suitsutusta, mutta on vielä itseltäni näkemättä. Tämä siis listalla ainakin itselläni!

Pikkuhiljaa se joulumieli kyllä alkaa nostaa päätään! Mitkä on teidän joulukalentereiden ja valmistelujen kulmakiviä? Onko paikallisilla lisättävää tähän mun listaan?

Niin, ja siis eihän tää(kään) idea tietenkään mun oma idea ollut, vaan pöllitty rakkaalta kodiltani Tampereelta ja Emmiltä.

Mutta hei. Pääpointtina kuitenkin se, että koitetaan nauttia. Ei se joulukaan niin kamalan vakava homma ole.

-Päivi

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

6 Replies to “24 askelta puutalokaupungin jouluun”

 1. Tosi kivaa olisi, jos ehtisit joskus poiketa myös Pellavasydämessä. Juuri nyt meillä on putiikki pullollaan joulua. Vaarana on , että innostut jouluaskarteluista. Niin paljon meillä on ideoita ja matskuja. Mervi

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Askartelu ei ole kyllä lainkaan mun kuppi teetä, mutta poiketa voin toki joskus silti! 🙂

 2. Myyvä kirjoitus, tekisi mieleni jouluretkille Uuteenkaupunkiin!

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Oi ihanaa, tänne vaan! <3

 3. “Maalasit” mukavasti silmieni eteen Uudenkaupungin joulutunnelmaa. Lapsuuteni ja nuoruuteni kaupungin, jonne nykyinen lappeenrantalainen tuntee aina vaan kaipuuta.

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Voi, täällä on ihanaa, vaikkakin Lappeenrannassa onkin varmaan talvisemmat kelit. <3

Vastaa