Hei idiootti, varo vähän!

Aina toisinaan sitä tulee miettineeksi, mistä näitä idiootteja oikein sikiää. Eikö ihmisille opeteta käytöstapoja, liikennesääntöjä tai toisten inhimillistä kunnioittamista, vai eikö kyseiset asiat vain yksinkertaisesti läpäise kaikkein kovimpia kalloja?

Tyttäreni palasi tänään koulusta. Polkupyörällä, kuten normaalistikin. Iltapäivällä, kirkkaalla päivänvalolla. Risteyksen kohdalla auto oli pysähtynyt päästääkseen tytön kavereineen ylittämään tien ja näin ollen he olivat suojatietä lähteneet ylittämään. Syystä tai toisesta tämä auto olikin päättänyt jatkaa matkaansa vielä, kun tytöt olivat olleet tiellä ja törmännyt tyttäreeni, joka oli pyörällään kaatunut. Auton vauhti oli onneksi ilmeisen hiljainen, koska hirmuisen säikähdyksen lisäksi tytölle ei sattunut mitään ja hänen ystävänsä olivat hänet auttaneet ylös.

Sen sijaan tämä nokkela autoilija ei persettään ratin takaa ollut vaivautunut nostamaan, vaan pysähtynyt vain pieneksi hetkeksi törmäyksen jälkeen ja kaasuttanut heti tyytyväisenä pois. Tytöt eivät olleet hädässään tajunneet katsoa tuntomerkkejä, vaan meille kotiin raahauduttiin lähinnä itkunsekaisessa paniikissa.

Olisinkin nyt tuolta harmaan auton kuskilta kysynyt, että tuliko mieleen pysähtyä auttamaan tai kysyä, kuinka kävi ihmiselle, jonka päälle ajoit? Vaikka, luojan kiitos, mitään vakavaa ei tällä kertaa sattunut, oletko kuullut inhimillisyydestä, ihmisten kunnioittamisesta ja toiseen koskemattomuudesta? Olisitko edes voinut harkita käyväsi nostamassa tytön ylös ja tarkistavasi, että hänellä on kaikki hyvin?

Ilmeisesti et. Tyttö sen sijaan paniikissa murehti, jos hänen pyörästään tuli autoilijan konepeltiin naarmuja. Vaikka “se kyllä ajo mua päin, enkä mä sitä”. Näin päin persettä tämä maailma makaa.

pyora

Mä en saa edes ulos niitä kaikkia ajatuksia, joita päässä nyt pyörii. Itkettää, ahdistaa ja pelottaa. Perhanan konkreettisesti yht’äkkiä ymmärtää, kuinka kaikki voi olla vaan muutamasta sekunnista kiinni.

Ja se paskapää ei edes noussut autosta. 

Olkaa varovaisia tuolla liikenteessä. Hiljentäkää ja olkaa hereillä. Ja pysähtykää aina auttamaan.

Huh, huh.

-Päivi

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

13 Replies to “Hei idiootti, varo vähän!”

 1. Jaksamista. Ilmoita poliisille!

  Ihan oman ja lapsen mielenrauhan takia. Tuo on rikos. Ensinnäkin lapsen päälle ajaminen (SUOJATIELLÄ) ja toiseksi livistäminen. Tee ihmeessä rikosilmoitus. Vaikkei tyyppiä kiinni saataisikaan, ette oo hyväksyneet tuota tekoa. Tsemiä kovasti!

  Mulle tällä viikolla sattunut ei ole läheskään samaa kaliiberia, mutta ihmettelin taas millaisia ihmisiä ratin taakse päästetään. Olin menossa lasten koululle ja koulun sisäänajotiellä auto peruutti päin omaani. Kolahtivat yhteen (toisen kuljettajan syy). Autosta nousi pukumies vimmoissaan ja huusi täysillä raivoissaan “PUTAIN!!!!!!!!!!!!” Koska hän ei katsonut mua siinä raivotessaan, TOIVON ettei hän tarkoittanut kirjaimellisesti ‘huora’, vaan niin kuin tota sanaa käytetään ‘Voi #ttu’. Kuitenkin hirmu kiva fiilis kun kaksimetrinen korsto raivoaa siinä edessä, ALAKOULUN PIHALLA.

  Pyysin rahoittumaan. Rauhoittui. Mut poliiseille kiroili korvat täyteen ja käyttäytyi uhmakkaasti ja uhkaavasti. Ei kuitenkaan kiistänyt että oli itse törmännyt mun autooni. Vakuutusrahat siis tulevat tuon miehen vakuutuksesta.

  Mut voin kertoa et kiva oli seistä taas siinä vieressä tekemässä ilmoitusta, kun toinen riehuu ja kiroilee ALA-ASTEEN PIHALLA kello 11.30 aamupäivällä. Yhden pikku tömähdyksen takia.

  Että sitä täälläkin ihmettelen. Mistä tollainen siis kumpuaa, että auto tekee tietyistä ihmisistä (miehistä??) raivopäitä ja idiootteja?

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Jep, poliisille tehtiin ilmoitus, vaikkei tosiaan mitään tarkempia tuntomerkkejä autosta ja autoilijasta ollutkaan. Tyttö oli tosi säikähtynyt ja luulen, että ennen kaikkea tämä horjutti lapsen silmissä sitä suojatien koskemattomuutta. Kun sitä aikuinenkin ajattelee, että suojatiellä on jotenkin turvassa ja kyllä auto väistää. Etenkin jos se on pysähtynyt ensin päästämään yli.

   Liikenne saa ihmisistä kyllä tosi kummallisia juttuja esille. Ihan hurja toi teidänkin tilanne!

   1. Niko Karranto says: Vastaa

    Mikä ihmeen suojatien koskemattomuus? Et kai sä oikeasti ole opettanut muksuillesi, et suojatiellä ollaan koskemattomia ja turvassa? Eihän sen auton edes aina kuulu väistää, saatikka edes aina pysty pysähtymään ajoissa, jos siihen suojatielle hypätään yhtäkkiä. Ei kävelijällä mitään “etuajo-oikeutta” ole.

    1. nakitjamutsi says: Vastaa

     No en tietenkään ole, ei kai sitä liikenteessä kukaan missään ole turvassa. Mutta suojatie pitäisi olla turvallista ylittää, mikäli auto on sen eteen pysähtynyt kevyen liikenteen käyttäjät yli päästääkseen. Tietysti ihan kaiken voi halutessaan ymmärtää väärin. Uskomatonta, että tämänkin kirjoituksen pointti menee noin pahasti joltain ohi.

     1. Niko Karranto says:

      Ei mulla kyllä mennyt sun kirjoituksen pointti millään tavalla ohi. Ja tietysti tässä tapauksessa, kun auto on jo pysähtynyt, niin pitäisi pystyä olettamaan, että se pysähtynyt auto ei aja päälle. Mutta tuossa kritisoimassani kommentissa totesit mm. “Kun aikuinenkin ajattelee, että suojatiellä on jotenkin turvassa ja kyllä se auto väistää.” On vaan mun mielestäni kovin vaarallinen oletus.

 2. Voi jeesus! Tietysti teet rikosilmoituksen, erityisesti siitä, että karkasi paikalta! Mulle on käynyt lukioikäisenä ihan samalla tavalla. Auto ajoi päälleni pyöräillessäni kouluun, tönäisi (onneksi hiljaisella vauhdilla) kumoon suojatiellä, lähellä koulua ja ihan valoisaan aikaan. Eikä jäänyt edes katsomaan miten kävi, vaan kaasutti hurjaa vauhtia karkuun! Mua vieläkin harmittaa, että en KOSKAAN ottanut yhteyttä kuskiin (tai keneenkään muuhunkaan), koska olin niin pöllämystynyt koko tilanteesta. Itselleni ei sattunut mitään, mutta pyörä muistaakseni vähän vääntyi. Niin, siis paikalla oli silminnäkijöitä ja auto + kuski tunnistettiin, se oli koulun poikien liikunnan opettajan vaimo… Jälkeenpäin vasta miettinyt, että miten siinä olisi voinut käydä, tuohon aikaan kun ei tunnettu edes asiaa nimeltä pyöräilykypärä… :/

  Onneksi selvisitte vain säikähdyksellä! <3 Tarkkana tuolla saa kyllä olla. 🙁

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Tuo on kyllä ihan hurjaa! Ja meidänkin tapauksessa, vaikka oletan että kuski on nähnyt kavereiden auttavan tytön ylös ja huomannut että hengissä on ja muuta, niin kyllä nyt hyvänen aika kuskilla on vastuu jäädä katsomaan, että kaikki on kunnossa ja auttaa. Ihan pöyristyttävää käytöstä!

 3. Jos saatais tietoon kuka on kyseessä, niin pari kylällistä akkoja olis täällä valmiina jakamaan neuvoja….

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Kyllä mua kiinnostais ihan kysyä, että mitä hittoa?! Että onko tää ihminen todella noin välinpitämätön. Huh huh.

 4. Idioottimaisinta on tottakai autoilijalta osua ihmiseen suojatiellä ja lähteä pois paikalta, siitä kirjoitat ihan aiheesta ja onneksi säikähdystä hirveämpää ei lapselle päässyt tapahtumaan. Jokaisen autoilijan pitäisi lähestyä suojatietä sillä tilannenopeudella, että jokainen vähänkään sen näköinen ihminen joka saattaisi ylittää tien päästetään se rauhassa ylittämään. Ja jos johonkin (toinen auto, eläin, ihminen, muu omaisuus) osuu ihan missä päin vaan niin aina tulisi tsekata osutun kunto. Kannattanee kuitenkin kerrata kotona se, ettei sillä polkupyörällä kuulu pyöräillä suojatien yli. Sen kuvan tästä tekstistä sain, että suojatiellä pyöräiltiin. Suojatietä ei saa ylittää pyöräillen, koskaan, ikinä, missään tilanteessa. Ei vaikka vieressä kävelisi joku, jota autoilijan on lain mukaan pakko väistää. Suojatie tulee ylittää pyörää talutten, jolloin pyöräilijästä tulee jalankulkija ja auto on väistämisvelvollinen. Pyörätien jatke sen sijaan ei ole pyöräilijällekään suojatie. Sen tosin saa ylittää pyöräillen, mutta silloin pyöräilijä on väistämisvelvollinen autoille, ellei liikennemerkein ole osoitettu autoilijalle väistämisvelvollisuutta. Vaikka kyseessä olisi pyörätien jatkeen ja suojatien yhdistelmä niin silloinkin satulassa istuva pyöräilijä väistää autoa, pyörää taluttavaa aina auto.

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Juu, ollaan kerrattu liikennesääntöjä ja varovaisuutta ja niin tullaan tekemään jatkossakin. Mutta se, sattuuko kevyen liikenteen edustaja olemaan suojatiellä polkupyörällä, kävellen tai vaikka rullalaudalla ei musta ole oleellista siinä kohtaa, kun autoilija ajaa tämän suojatietä ylittävän päälle. Jos kevyen liikenteen käyttäjät päästää ylittämään suojatietä, ei voi kesken kaiken ajaa heidän päälleen, oli sitten alla mikä väline tahansa.

 5. Varmasti säikäyttää!

  Mä kans sain todistaa tätä liikenneraivoa yks päivä parkkihallissa.. jossain oli jumi ja parkkihallissa seisottiin letkassa KAUAN! Siinä odottaessa tajusin, että maksetun lipukkeen poistumisaika (15min) on mennyt umpeen. Lopulta kun jono alkoi liikkua, edelläni ajava ei tietenkään saanut puomia auki vanhentuneen lipukkeen vuoksi. Hän vain koitti uudestaan ja uudestaan työntää lipuketta. Lopulta nousin autosta ja menin auttamaan, soitin hänen puolestaan keskukseen ja selitin tilanteen. Kun olin palaamassa omalle autolle (kun puomi oltiin luvattu aukaista) rupesi takanani jonottava “herrasmies” rääkymään: “Täällä olis ihmisillä kiire!!!#@$×*”
  Aijaa…

  Ihme porukkaa. ?

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Toi on kyllä jännä, miten se pinna lyhenee ihan olemattomaksi liikenteessä. Joo, ei ole jonottaminen kivaa, mutta hyvänen aika, ihmisiä tässä kaikki ollaan ja joskus vaan sattuu niin, että joutuu hetken odottamaan. ARGH!

Vastaa