Ilmastoystävällisempää maitoa? Kyllä, kiitos!

Kaupallisessa yhteistyössä Juustoportin kanssa

Maito. Tuo vastasyntyneen elämän eliksiiri, koululaisen välipalajuoma, kahvihetkien sulostuttaja ja mamman makaronilaatikon paras kaveri. Ja sitten se samainen maito, jonka hiilijalanjälki hehkuu naudanlihan ohella kaikkein punaisimpana ja jonka juominen on ilmastokriisin myötä alkanut tuntua ahdistavalta, vähän nololtakin.

Ja tiedättekö, mulle henkilökohtaisesti maidon ja maitotuotteiden käytön vähentäminen on osoittautunut arjen ilmastoteoista kaikkein vaikeimmaksi. Ruoassa olen siirtynyt yhä useammin kasvisvaihtoehtoon, autoile en itse ollenkaan, matkustelen harvakseltaan ja kierrätystä pyrin koko ajan tehostamaan. Mutta maitolitroja tulee ostoskärryyn lapattua edelleen samaan malliin kuin ennenkin.

Kuitenkin maidon korkea ilmastokuormitus mietityttää, jos ei nyt ihan päivittäin, niin ainakin viikoittain. Suunnittelen kahvimaitoni vaihtamista kasviperäiseen vaihtoehtoon, mutta huomaan toisinaan samalla sortuvani ajattelemaan, että eihän jollain yhdellä purkilla nyt mitään merkitystä ole. Mutta jos kaikki ajattelevat arkisista valinnoistaan näin, niin eihän mikään koskaan muutukaan.

Lähdin vähän epäröiden, mutta samalla hyvin suurella mielenkiinnolla mukaan tähän kaupalliseen yhteistyökampanjaan Juustoportin kanssa. Tiesin kyllä jo ennakkoon, että Juustoportin Vapaan lehmän maidoissa sekä eläimet, ympäristö että tuottajat on otettu erityisen hyvin huomioon – maidot ovat esimerkiksi täysin GMO-vapaita, lehmät pääsevät ulkoilemaan aina halutessaan, tilat ovat sitoutuneet eläinten parempaan kohteluun, tuotannon ympäristöystävällisyyteen panostetaan mm. uusiutuvia energianlähteitä käyttämällä ja pakkaushävikkiä vähentämällä,  tuottajille maksetaan keskimääräistä korkeampaa tuottajahintaa ja maitotilat sijaitsevat lähellä meijereitä, jolloin myös logistiikka tehostuu.

Hiilineutraali maito

Kunnon uutispommi maitoon liittyen julkaistiin kuitenkin keskiviikkona: Juustoportti lanseerasi ensimmäisenä tuottajana kokonaan hiilineutraalin maidon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Juustoportti hyvittää jatkossa päästökompensoinnilla kokonaan Vapaan lehmän maidon hiilijalanjäljen.

Mutta mitä tuo päästökompensointi sitten oikeastaan tarkoittaa? Lyhykäisyydessään Juustoportti kompensoi Vapaan lehmän maidon päästöjä rahoittamalla kahta eri hanketta Afrikassa. Ugandassa puhtaampien kotitalouskeittimien kompensointihankkeessa uudet energiatehokkaammat keittimet säästävät vanhoihin verrattuna keskimäärin 50 % energiaa, jolloin ne vähentävät tarvetta hakata metsää. Etiopian metsitysprojektissa on uudelleenistutettu 2728 hehtaaria metsää eroosioalueille, jolloin luonnon biodiversiteetti elpyy.

Pienin askelin

Kaikkiaan ilmastokeskustelu on tuntunut ohjautuvan yhä enemmän kahden leirin väliseksi kiistelyksi – osa ihmisistä kiistää (tutkimustuloksista huolimatta) koko ilmastokriisin olemassaolon, toisessa päässä puhutaan voimakkaasti yksilöiden vastuusta ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kaikkien näiden vaihtoehtojen ja vastuiden ristitulessa kelluskelevat kaltaiseni keskituloiset pieniä ilmastoaskeleita tepastelevat perheenäidit ja -isät, joilla on varaa ja mahdollisuuksia tehdä kulutusvalintoja ruokakaupassa, mutta jotka eivät ehkä ehdi (tai jaksa) arjessaan olla välttämättä kuitenkaan niitä muutosten tienraivaajia. Meille mahdollisimman helposti paketoidut vaihtoehdot toimivat.

Sen sijaan syyllistäminen saa tällaisen muutokseen positiivisesti suhtautuvankin helposti vähän takajaloilleen. Kun oma pieni arkikin on yhtä asioiden hoitoa, muistamista, selvittämistä ja säätämistä, saattaa maapallon pelastustalkoot ajoittain tuntua turhan heavylta lastilta. Vaikka meidän kaikkien yhteinen lasti se juuri nimenomaan on.

Itse tiedostan, kuinka monen asian omassa arjessani pitää vielä muuttua, mutta olen ihan käytännössä huomannut, kuinka hitaasti totuttujen tapojen muuttaminen käy. Siksi pidän tosi positiivisena sitä, että Juustoportin kaltaiset yritykset tunnistavat ympäristövastuunsa ja lähtevät rohkeasti kokeilemaan uusia malleja.

Senkin tiedän, että juuri maitotuotteiden kanssa tulen, vähän hampaita kiristellen, etsimään sopivia kasviperäisiä vaihtoehtoja lähitulevaisuudessa. Juurikin se yksi purkki kerrallaan. Tässä asteittaisessa arjen muutoksessa olen aika hyvilläni siitä, että voin nyt maitohyllystä valita maidon, jonka hiilijalanjälki on tutkitusti pienempi kuin muilla.

Näistä Juustoportin Vapaan lehmän maidoista, sekä tuosta mittavasta kompensointiprojektista löytyy runsaasti lisätietoa Juustoportin sivuilta. Suosittelen tutustumaan tarkemmin.

-Päivi

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

6 Replies to “Ilmastoystävällisempää maitoa? Kyllä, kiitos!”

 1. Kuulinkin radiomainoksen tuosta tällä viikolla!

  Meillä maitoa kuluu varmasti selvästi vähemmän, kuin keskivertoisessa viisihenkisessä lapsiperheessä. Meillä lehmän maito ei ole koskaan ollut lasten ruokajuomana. Ruuanlaitossa käytän ja kahvini joukossa. Lapset keittävät toisinaan kaakaota, yhdelle kelpaa tavallinen maito murojen joukkoon. Soija- ja riisimaitoa näillä kuluisi, mutta on kovin kallista hankkia.
  Kauramaitoakin voisin kahviini laittaa, mutta olen todennut, että meidän ruuhkaisessa jääkaapissa on aina parempi, jos siellä on auki vain yksi tölkki kerrallaan. Siksi kaapista löytyy yksi ”ihan vaan tavallinen” maitotölkki. Sen voin kyllä hankkia vaikka tältä merkiltä.

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Meillä muksut juo maitoa erityisesti noissa välipalakaakaoissa, joku myös ruoan kanssa. Eli sitä kuluu helposti useampikin purkki päivässä. Varmaan lähden vaihtamaan kasviperäiseen maitoon juuri kahvin kanssa ja siitä sitten vähitellen muutenkin. Siihen asti tämä on tosi hyvä vaihtoehto.

 2. Oon ostanut jo vuosia juurikin tätä Vapaan lehmän maitoa, heti kun omilleni muutin. Jollain tapaa tuntuu lievittävän “omantunnon tuskia” kun ostaa vapaan lehmän maitoa & jugurttia ja vapaan kanan munia. Maitoa kuluu kylläkin nykyään tosi vähän, koska oon lopettanut sellaisenaan maidon juomisen yli kaks vuotta sitten ja käytän melkeinpä vaan kahviin sitä enää. Juustoportin maidossa on kivan pitkä päiväys ? Oon korvannut tosi usein maidon kaurajuomalla ja sillä onnistuu hyvin ruuat perunamuusista pannareihin ja helmipuuroosta pinaattikeittoon?

 3. Tuohan kuullostaa loistavalta vaihtoehdolta!
  Meillä maitoa kuluu melko vähän, kun kukaan ei sitä juo ruuan kanssa mutta pari purkkia viikossa kuitenkin.

  Ilmastoasioissa hankalaa on mun mielestä se, että mistä tietää mikä vaihtoehto milloinkin on parempi.
  Esim liha.. niin, se lähituottajan liha kuitenkin on parempi vaihtoehto kuin jostain Uudesta-Seelannista tänne roudattu vaihtoehto. Miten niitä voi edes rinnastaa?
  ja mistä saa fakta tietoa esim soijamaidon ja maidon hiilijalanjäljestä kun kaikki kuljetukset yms otetaan huomioon?
  Jokainen lyö omaa rumpuaan ja ylekin on uutisoinut maatalouden päästöt aivan päin peetä..ei ne jutut niin ollutkan, ei maatalouden päästöt ja laskeumat kuulemma olleetkaan niin suuret kuin meille kerrottiin..
  Koen hankalana tämän kun tietoa on paljon, mutta aina ei voi olla varma todenperäisyydestä.
  Ja syötävä kuitenkin on. 🙂

  Itse olen yrittänyt vähentää kuluttamista. Siis turhaa shoppailua yms.
  Ostan tarpeeseen, ja jos kirpparilta löytyy sopiva, hyvä vaihtoehto, suosin sitä.
  Luulisi sen pienentävän osaltaan hiilijalanjälkeä. Toivon niin.

 4. Pitääkin pistää harkintaan tämän osto. Meillä vaihdettiin varsin tuskaisen mietinnän jälkeen kahvimaito aikuisilta kasviperäiseen. Tuli muuten kokeiltua aika montaa juttua ennenkuin löytyi se maidon suutuntuman omaava sopiva. Hiljalleen ne vaihtuvat ja ihan oikeasti se, että kaikki pitäisi vaihtaa kerralla saa monesti aikaan vastareaktion. Meillä aloitettiin tekemällä hiljalleen parempia valintoja. Aika nopeasti ne jäävät tavaksi kun vaan rauhassa tekee. Minusta on kiva lukea vinkkejä, tiedän että jossain kohtaa teen vaihdoksia, mutta sen sihaan että tekisin ne tällä sekunnilla, saatan tehdä ne esim viikon päästä jos itse tahtia määritän.

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Meillä ollaan myös tuolla muutoksen polulla parhaillaan. Eilen itse asiassa ostin kahvimaidoksi kauramaitoa ja tänään kun sitä aamulla lipitin, en oikeastaan huomannut suurtakaan eroa. Joten luulen, että se jää mulle kahvin kanssa käyttöön.
   Ja nämä Juustoportin Vapaan lehmän maidot jäi meillä vakiokäyttöön heti. Valitaan ne aina, jos kaupassa vain on. Vähitellen en arjessa lähtee muuttumaan, ne tavat.

Vastaa