Rusina mun maksalaatikossa

Neljätoista vuotta sitten minusta tuli vaimo. Kauniina ja kylmänä talvipäivänä, pienessä kirkossa, jonka urut olivat jäätyneet. Häämarssi soitettiin lopulta pianolla ja melkein luhistuneella Toyotalla matkan päälle jäänyt isänikin saatiin paikalle ajoissa. Päästiin naimisiin, kolmelta iltapäivällä, 1.2.2003.

hääkuva_lehti

Näin jälkeenpäin ajatellen olin kirkon käytävää pallomahoineni astellessani aivan hurjan nuori. Mutta olin rakastunut. Kolme vuotta aiemmin, uuden vuosituhannen ensimmäisten rakettien räiskyessä iskin vaniljasiideripäissäni (ja alaikäisenä) silmäni baaritiskin luona nojailevaan ujon oloiseen nuorukaiseen. Minun kohdaltani se oli menoa saman tien, mies viivytteli tapansa mukaan aikansa. Saman vuoden syksynä hujautettiin kuitenkin vielä kihloihin ja naimisiin sitten muutama vuosi myöhemmin.

Jokaisena vuosipäivänä yhdessä kuljettujen vuosien määrä pysäyttää. Katson kaksi kuukautta hääpäivän jälkeen maailmaan temponutta lasta, josta on tullut ihan pesunkestävä teini. Ja se hämmästyttää. Noinko kauan tässä ollaan kuljettu?

Vaikka meidän tähän astisen parisuhteen pahin teini-ikä taisi jo mennä (tai vastaavasti on vasta edessä..), yhteiset vuodet näkyvät luonnollisesti kaikessa. Tunnetaan toistemme kipukohdat, ääriviivat ja kulmat jo aika hyvin. Ei hätkähdetä ihan vähistä, mutta ehkä oppirahojenkin kautta kyllä välitetään siitä, mitä toinen sanoo, tekee tai miten käyttäytyy. Vaikka en, onneksi, ole enää yhtä kontrolloiva tai säikky kuin nuorempana, tai varma siitä, että se mies ihan kohta ottaa jalat alleen, olen kuitenkin edelleen mustasukkainen. Ja edelleen vaadin huomiota, kuten jo ihan suhteen alkuaikoinakin.

Näin moneen vuoteen mahtuu luonnollisesti kaikenlaista. On ollut tasaisia hetkiä, mutta myös aikoja, jolloin mielessä on tullut jo jaettua piirongit, lautaset ja kaffekupit. Joskus sitä tulee herkisteltyä niillä suhteen alkuajoilla, kun huulet oli pussailusta rohtuneet ja yöt nukuttiin kapealla patjalla toisiimme liimautuneina. Nykyään kun rohtuneimpia taitaa olla meidän jutut, eikä niin leveää sänkyä meinaa löytyäkään, että saisi tarpeeksi tilaa hengittää.

häähommat

Aina sanotaan, että se on kuitenkin se arki, joka toisen kanssa pitää pystyä jakamaan, tuon nyhjäysvaiheen jälkeen. Ja niin se onkin. Yhteiset asiat, ajatukset ja toimintatavat arjessa. Myös ne ihan mitättömiltä tuntuvat yhteiset asiat, jotka olivat alkuun ihan varmoja merkkejä siitä, että kuulutaan yhteen, ovat olemassa ja liimana suhteessa edelleen.

Niinku vaikka se, että vihataan molemmat kookosta. Tai että meidän ensimmäinen yhteinen mielipide oli, että ainoa oikea jääkiekkojoukkue on Tampereen Tappara. Maksalaatikkoa ei voi syödä ilman rusinoita, juusto tulee leivällä kinkun päälle ja vessapaperirulla pyörii siten, että paperi on otettavissa rullan päältä. Meitä on aina yhdistänyt erityisesti aika erikoinen huumorintaju ja kikatellaan vanhempainiltojen takarivissä kuin kaksi pahaista teiniä.

Tottakai avioliitossa tarvitaan paljon muutakin kuin yhteinen mielipide jääkiekkojoukkueesta, tai kuivattujen rypäleiden sopivuudesta tiettyyn ruokalajiin. Mutta kun sitä tämä yhteinen arki kuitenkin hyvin pitkälti on. Rusinoita maksalaatikossa ja pippureita jauhelihasopassa. Ja hyvä niin. Ei sitä oikein enää jaksa niin innostua niistä jääpaloista milleniumin vaniljasiiderissä.

-Päivi

 

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

11 Replies to “Rusina mun maksalaatikossa”

 1. Mua piristi erityisesti toi sun hääpuvun kaulus! 😀
  Toki koko rakkauden täyteinen sepostuskin oli varsin ihana.

  1. Joo, se kaulus on vähintäänkin mielenkiintoinen. 🙂 Tosin näkisittepä kaverini ja hänen siskon hääkuvat -90luvun alusta.

   1. nakitjamutsi says: Vastaa

    No hei eipä vissiin! 😀 Mulla oli niin selkeä visio siitä, että se oli pakko saada. Ja olin siis itse suunnitellut tuon kolttuni, oli niin hemmmmetin hieno. 😀

 2. Päkkänä says: Vastaa

  Onnea teille!

  Me ajateltiin repäistä perjantaina hääpäivän kunniaksi. Jäädään molemmat päiväksi ylityövapaalle ja pistetään lapset kouluun. Uuh! Siinä sitä voikin ihmetellä että miten sitä on tähän asti tultu ? Kaikkien näiden tekemättömien kotitöiden keskellä saatetaan ehkä vetään äksät sängyllä ennen siivousta ja lakanoiden vaihtoa. Mutta sentään ollaan molemmat kotona. Viimeiset viisi vuotta on tainnut käydä niin että rouva on huidellut joka hääpäivänä jossain työmatkalla. Oops!

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Kuulostaa oikeesti ehkä parhaalta mahdolliselta idealta! Tuota yhdessä oleilua pitäisi harrastaa rutkasti enemmän, ihan oikeesti.

   Onnea myös teille! <3

 3. Kaunis morsian!

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Kiitos! <3

 4. <3!
  ihana kirjoitus!

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Kiitos! <3

 5. Tuo viimeinen kappale – niin totta! <3

  1. nakitjamutsi says: Vastaa

   Onhan se vaan! Ihminen muuttuu vuosien varrella.. onneksi. 😀

Vastaa