Lämpimät Sirkkis-reissarit – ötököitä pötsiin nakkimuijan keittiössä

*Sirkkis tuotenäyte saatu

“Ja minähän en mitään ötököitä popsi”, saatoin niskojani nakellen uhota, kun hyönteisruoasta alettiin puhua suomalaisessa mediassa enemmän. Siivekkäiden pitkäjalkojen nakertelu ei kiinnostellut, puhumattakaan nyt jostain toukista.

Perinteinen pelokas vastareaktio, siis.

Mutta faktojen kieltäminen ei pidemmän päälle auta – maapallo ei kestä enää pitkään nykyisen laajuista lihatuotantoa. Äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan liha- ja maitotuotteiden vaihtamisella vegaaniruokavalioon on jopa suurempi vaikutus ympäristöön kuin lentomatkojen vähentämisellä. Kasvisruokien lisääminen ruokavalioon ja tehotuotetun lihan vaihtaminen vaihtoehtoisiin proteiininlähteisiin ei siis ole mikään ohimenevä trendi, vaan ihan koko maapallon kannalta oleellinen seikka.

Meillä kotona ollaan oltu koko ajan enenevässä määrin kiinnostuneita näistä vaihtoehtoisista protskuista ja ylipäänsä kasvisruoasta. Musta on ihan mahtavaa, että esimerkiksi lounasravintoloissa yhä useammin on täällä pikkukaupungissakin vaihtoehtona kasvisruoka, eikä sitä tarvitse enää niin usein erikseen kysellä. Ihan vaan jo tuo tarjolla oleminen on nostanut esimerkiksi mun kasvislounaiden määrää älyttömästi.

Ja just tällainen pikkuhiljaa hivuttelu sopii tässä asiassa mulle, ja meille, parhaiten. En osallistunut lihattomaan lokakuuhun, koska niin tekosyyltä kuin se monen korviin kuulostaakin, se olisi vaatinut nyt ihan liikaa paneutumista. En ole vielä erityisen harjaantunut kasvisruokakokkailija, mutta kokeilen juttuja mielelläni, kun aika ja jaksaminen sen sallii. Meillä siis hivutellaan vähitellen lisää kasvisruokia viikottaiseen ohjelmistoon ja kokeillaan lihan tilalle erilaisia kasviproteiinituotteita.

Tai sit vaiks ötököitä. Turkulainen Entis otti yhteyttä ja halusi tarjota pari Sirkkis-pakettia testiin, enkä nähnyt mitään syytä olla kokeilematta. Halusin kumota oman ennakkoluuloni ja tutustua hyönteisruokaan kotikeittiössä. Koska kun asiaa tarkemmin ajattelee, ei nuo hyönteiset sitten kuitenkaan sen kummempia ole kuin valkosipulivoissa uitetut etanatkaan, joita hyvällä halulla ravintoloissa imeskelen.

Ja ei, Sirkkis ei ole koppuraisia hyönteisiä paketissa, eikä yhtään pitkää kinttua tai siipeä tarvitse hampaiden välistä kaivella, vaan tuote sisältää kasvisproteiinien lisäksi sirkoista valmistettua jauhoa. Sirkkiksessä on valmiina mieto grillimausteen maku, eikä se vaadi edes kypsennystä. Käytännössä sitä voi käyttää hyvin pitkälti jauhelihan tavoin.

Meillä oli jääkaapissa useampia purkinpohjia, jotka halusin hyödyntää, joten tempaisin Sirkkiksistä 80-luvun suosikkiherkun lämpimät (jämä)voileivät. Eivät olleet muuten lainkaan hassumpia!

Lämpimät Sirkkis-reissarit

8-10 palaa ruisleipää
1 pkt (250 g) Sirkkistä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
salsapurkin jämät
creme fraiché -purkin jämät
kourallinen kirsikkatomaatteja
juustoraastetta

Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki pannulla. Pyörittele joukkoon Sirkkis, tarkista maku. (itse lisäsin hieman suolaa ja pippuria)

Levitä leiville salsapurkin pohjat, myös esim. ketsuppi tai tomaattipyree käy. Lisää päälle Sirkkis-seos, ranskankermapurkin loput, muutama halkaistu kirsikkatomaatti ja juustoraastetta.

Paista 225 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Naatiskele!

Koostumukseltaan Sirkkis oli hieman pehmeämpää kuin kuvittelin, paistamalla siihen saisi varmasti lisää purutuntumaa. Haudutusta tuotteelle ei suositella, ettei mene mössöksi. Maku oli aika mieto, mutta ihan hyvä. Lämpimistä leivistä tuli oikeasti tosi hyviä!

Mites te siellä? Millaisia fiiliksiä hyönteisruoka herättää?

-Päivi

It's only fair to share...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

2 Replies to “Lämpimät Sirkkis-reissarit – ötököitä pötsiin nakkimuijan keittiössä”

  1. Yäk, yäk, yäk! Ei pysty, kuvottaa ajatuskin. Mutta varmaan menisi alas kurkusta, jos en tietäisi, mitä syön 🙂

    1. nakitjamutsi says: Vastaa

      Joo, mulla on niiden toukkien kanssa vähän sama. Mut nää sirkat ei tunnu niin pahalta. 😀

Vastaa